Subota, 14. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U Saudijskoj Arabiji se otvara prva diskoteka: Zemlja se polako otvara, ali mnogi negoduju

U saudijskom gradu Džidi otvara se prva diskoteka u ovoj zemlji. Društvenim mrežama se širi ogorčenje, ali i odobravanje.

Nova diskoteka bi u potpunosti trebala biti halal, dakle odgovarati strogim vjerskim običajima. Diskoteka bi za koji dan trebala započeti s radom u Džidi, lučkom gradu na obali Crvenog mora, nedaleko od svetog grada Meke. Mnogi se vesele prvoj diskoteci u zemlji, ali ima i mnogo protivnika.

Posljednjih mjeseci se, što se strogih vjerskih propisa tiče, mnogo toga događalo u Saudijskoj Arabiji. Prvo je “pala” zabrana vožnje automobila za žene. Prošle godine je ženama po prvi put dopušten odlazak u fitnes klubove, a od 2012. godine Saudijska Arabija na međunarodnim takmičenjima nema samo sportiste nego i sportistkinje.

Sve te promjene se povezuju s prijestolonasljednikom princem Mohamedom bin Salmanom. On s jedne strane brutalno “guši” svaki politički otpor, ali istovremeno stoji i za proces blage modernizacije zemlje.

Naravno, bez alkohola

Sad je na red došla modernizacija sektora zabave. Arapski lanac noćnih klubova “White”, koji već ima lokale u Dubaiju i Bejrutu sada otvara i klub u Džidi. Jedno od vjerskih pravila koje se ovdje poštuju je i potpuna zabrana alkohola.

– Naš klub se pridržava svih pravila koja smo dobili od vlasti – kaže Serge Trad, glasnogovornik kluba.

U klubu, smještenom na atraktivnoj lokaciji direktno uz obalu Crvenog mora, bi trebala biti puštana glazba “po svačijem ukusu”. I, što je najvažnije, ulaz bi bio dozvoljen i ženama.

No klub ne bi smio biti otvoren stalno nego samo u određenim dijelovima godine, kao za vrijeme ljetnog festivala u Džidi.

Društvene mreže “kuhaju”

Diskoteka u Džidi i to za oba spola? Vijest je na društvenim mrežama naravno odmah uzburkala duhove. Reakcije su raznolike.

Korisnik Twittera naziva “Just Sayin” je nedvosmisleno protiv otvaranja diskoteke. On je doduše, kako kaže, za prava pojedinca toliko dugo dok to ne šteti drugima. No trenutni val kulturnog otvaranja zemlje mu nije po volji.

U Saudijskoj Arabiji su u međuvremenu dozvoljene kulturne manifestacije, koncerti, kazališne predstave. Ali diskoteka?

Ni korisnik “Rehab” nije sretan što Džida dobija prvu diskoteku. Njemu prije svega nije jasno zašto mladi troše novac na tako “trivijalne” stvari kao što su diskoteke. Odgovorni bi se, po njegovom, trebali pobrinuti da mladima na raspolaganju stoje sadržaji do kojih im je zaista stalo. No ne kaže koji su to sadržaji.

Mnogi korisnici jednostavno strahuju da bi diskoteka mogla odvesti do propasti vjere u jednoj tako važnoj državi kao što je Saudijska Arabija.

Polagano otvaranje?

I saudijska aktivistica za ljudska prava s berlinskom adresom, Kolud Baruda gleda sa skepsom na otvaranje prve diskoteke u Saudijskoj Arabiji. No iz jednog posve drugačijeg razloga. Ona smatra pozitivnim to što se zemlja polako, korak po korak, otvara. No istodobno to baca u sjenu mnoge druge aspekte.

Tako, npr. i dalje ostaje na snazi zakon o skrbništvu koji žene i djevojke čini pravno ovisnima o muškim članovima porodice.

– Žene u Saudijskoj Arabiji i dalje pate: na poslu, u zatvorima kod kuće, zbog porodice – kaže Baruda.

Saudijski novinar Hani Nakšabadi pozdravlja otvaranje diskoteke u Džidi i nada se da je to još jedan znak u pravom smjeru.

– Prije pet godina bi bilo još nezamislivo otvaranje diskoteke u Saudijskoj Arabiji i to još u blizini svetih gradova Meke i Medine – kaže novinar.

On je svjestan da je većina stanovnika Saudijske Arabije vrlo konzervativna i da će zato promjene ići sporije.

– Ja ne kažem da je diskoteka ne znam kakav napredak ali bi to moglo pomoći širenju novih ideja stvaranju jedne nove kulture – zaključuje Nakšabadi. (Deutsche Welle)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,