Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

U ovoj državi više od 2,5 miliona maloljetnika je ovisno o drogama (FOTO)

Preuzmite sliku

U južnoj azijskoj državi Bangladešu, pretpostavlja se da je više od 2,5 miliona maloljetnika ovisno o drogama, javlja Anadolu Agency (AA).

Pored siromaštva koje predstavlja jedan od najvećih društvenih problema u zemlji, ovisnost o drogama kod maloljetnih osoba je također na nivou socijalnog problema u Bangladešu.

Milion ima 12 godina i jedan je od brojnih ovisnika na ulicama glavnog grada Dakke. Novinar AA zatekao ga je kako udiše ljepilo na trotoaru jedne od prometnijih ulica Dakke, a u razgovoru mu je ispričao kako je napustio svoj dom.

Nakon što mu je preminuo otac, a majka ponovo udala, Milo ističe kako nije mogao prihvatiti takav život.

“Očuh me nije volio. Svakog dana me udarao i odlučio sam napustiti dom. Od tada živim na ulici”, priča Milon.

Dodao je kako zarađuje od sakupljanja smeća i plastike, te od tog novca kupuje ljepilo. Predsjednik Unije za suzbijanje ovisnosti (MANAS) Arup Ratan Chaudhury izjavio je kako se pretpostavlja da u zemlji trenutno ima 2,5 maloljetnih ovisnika o drogama, te kako su mališani vrlo često na meti krijumčara drogom.

Prema podacima Foruma dječijih prava u Bangladešu (BSAF), najmanje 85 posto djece koja se nalaze na ulicama je ovisno o drogi. Od toga, 19 posto njih koristi heroin, 28 posto njih tablete, a oko osam posto injekciju.

Među ovisnim osobama u Bangladešu, 77 posto njih je između 16 i 36 godina, a oko 20 posto ovisnika čine žene.
Babu je također jedan od ovisnika iz glavnog grada Dakke. Ima 20 godina, a otkrio je kako je na nagovor prijatelja počeo koristiti marihuanu. Nakon toga je, kako je kazao, uslijedilo i uzimanje heroina.

“Imao sam nekada i porodicu, četiri sestre. Od njih sam uzimao novac. Danas prosim na ulici. Sve što sakupim koristim na injekcije”, rekao je Babu.

Ono što problem ovisnosti kod mladih čini još većim jeste i činjenica da u zemlji nema dovoljno medicinskih i rehabilitacijskih centar za liječenje protiv ovisnosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,