Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Brazilu više od pola miliona umrlih usljed virusa korona

Preuzmite sliku

Broj umrlih od kovida-19 u Brazilu premašio je 500.000, što je nakon SAD najviše u svijetu, a stručnjaci upozoravaju da bi se epidemija mogla pogoršati usljed sporog programa vakcinacije i početka zime na južnoj hemisferi.

Širenje virusa u Brazilu dodatno se ubrzava mnogo zaraznijim sojevima, uključujući i vrstu koja je otkrivena u regionu Amazona i nosi naziv gama. Prošle sedmice na dnevnom nivou bilo je oko 70.000 zaraženih. Virus se i dalje širi, ali predsjednik Jair Bolsonaro odbija da podrži uvođenje mjera, poput fizičke distance.

Bolsonaro je na udaru žestokih kritika jer nije sproveo nacionalno koordinisane postupke te zbog njegov skepse prema vakcinaciji, blokadama i nošenju maske. Insitut za zdravlje “Fiocruz” saopštio je da je situacija kritična i da je samo 15 odsto odraslog stanovništva u potpunosti vakcinisano.

Brazilski Kongres je pokrenuo istragu o načinu na koji je administracija rješavala zdravstvenu krizu. Opozicija optužuje predsjednika da je odgađao kupovinu vakcina iz političkih razloga jer je neprestano ublažavao ozbiljnost pandemije. Juče su širom Brazila održane demonstracije protiv Bolsonarove administracije sa zahtjevom za ubrzanje vakcinacije. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,