Petak, 15. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Africi uvedena zabrana prodaje alkohola i zatvoreni lokali

Preuzmite sliku

Iako je Afrika tokom cijele godine bilježila znatno manje infekcija i smrti izazvanih korona virusom od ostatka svijeta, mnogi smatraju da je novi soj korona virusa koji se brže širi ozbiljnija prijetnja.

Posljednjih dana nova varijanta virusa dominira u Južnoj Africi u kojoj je registrovano više od milion slučajeva infekcije zbog čega je vlada ponovo uvela stroge mjere, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Južna Afrika je prva afrička država s milion slučajeva korona virusa, ukazuje agencija France press pozivajući se na izvještaj ministarstva zdravlja u kojem se navodi da zemlja prolazi kroz drugi talas infekcija od kojih je većina izazvana novim sojem virusa.

Prema podacima objavljenim u nedjelju, Južna Afrika je zabilježila je 26.735 smrtnih slučajeva.

U cijeloj Africi je do kraja prošle nedjelje, prema statistici AFP-a, zabilježeno više od 2,6 miliona infekcija i 62.649 smrtnih slučajeva.

Maroko je druga najteže pogođena afrička zemlja, sa 432.079 slučajeva i 7.240 smrtnih slučajeva, slijede Egipat sa 131.315 slučajeva i 7.352 smrtnih slučajeva, Tunis sa 130.230 zaraženih i 4.426 smrtnih slučajeva i Etiopija sa 122.413 i 1.901.

Ipak, naglašava AFP, Afrika nije toliko pogođena korona virusom kao drugi regioni, poput Evrope s više od 25 miliona zaraza, SAD s 19,5 miliona, Latinske Amerike i Kariba s 15 miliona, Azije s 13,7 miliona i Bliskog istoka s okolnim zemljama na četiri miliona.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa ponovo je uveo zabranu prodaje alkohola i naložio zatvaranje svih lokala u sklopu novih mjera ograničenja koja će pomoći zemlji u borbi protiv ponovnog širenja korona virusa.

Ramaphosa je takodje najavio zatvaranje svih plaža i javnih bazena u žarišnim područjima u zemlji.

Uz to, dodaje AP, Južna Afrika produžava noćni policijski čas za četiri sata, zahtijevajući da svi stanovnici budu kod kuće od 21 čas do šest ujutro.

Južnoafričko udruženje ljekara upozorilo je da je zdravstveni sistem na ivici da bude preplavljen kombinacijom većeg broja pacijenata s COVID-19 i ljudi kojima je potrebna hitna pomoć zbog incidenata povezanih s konzumacijom alkohola za vrijeme novogodišnjih praznika.

Kada je Južna Afrika prethodno imala zabranu prodaje alkoholnih pića, slučajevi traume u bolnicama opali su za čak 60 odsto, prema vladinoj statistici.

Kad je ukinuta zabrana prodaje alkohola, dodaje AP, slučajevi traume vratili su se na prethodni nivo. (Beta)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,