Nedjelja, 17. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Trump u Teksasu ‘na licu mjesta’ promovira ideju o izgradnji zida

Preuzmite sliku

Američki predsjednik Donald Trump dolazi u četvrtak u Teksas kako bi ‘na licu mjesta’ promovirao ideju o izgradnji zida na granici s Meksikom, a sa argumentima da je SAD suočen s migrantskom krizom koja se samo tako može riješiti.

Demokratska većina u Kongresu mu, međutim, za to ne želi dati milijarde dolara. Njegova posjeta pograničnome gradu McAllenu u Teksasu odvija se dvadesetoga dana djelimične blokade vlade zbog koje su stotine hiljada Amerikanaca, javnih službenika, na prisilnom kolektivnom odmoru ili rade bez plate, dok se Trump i njegovi republikanci svađaju s demokratima oko godišnjeg budžeta u kojem Trump želi 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida.

Nijedna strana ne želi popustiti, a Trump govori kako je spreman blokirati rad vlade mjesecima, pa čak i proglasiti vanredno stanje kako bi zaobišao Kongres i sam alocirao novac za zid, prenosi Politico.

Trumpov plan o izgradnji zida na južnoj granici bio je jedno od glavnih obećanja njegove predsjedničke kampanje 2016. godine. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,