Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Trump odbio poziv Zelenskog da posjeti Ukrajinu

Preuzmite sliku

Bivši predsjednik SAD Donald Trump odbio je poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da posjeti Ukrajinu kako bi se uvjerio u razmjere napada Rusije, dodajući da poštuje Zelenskog, ali da bi ta posjeta u ovom trenutku bila “neprikladna”.

“Izuzetno poštujem predjsednika Zelenskog, ali mislim da bi bilo neprikladno ići u Ukrajinu u ovom trenutku”, rekao je Trump, prenosi Njuzmax.

Prema njegovim riječima, administracija predsjednika SAD Joe Bidena „trenutno ima posla“ sa Zelenskim i ne bi želio “da stvara sukob interesa”.

Zelenski je poziv Trumpu da posjeti Ukrajinu uputio nakon što je bivši američki predsjednik izjavio da bi mogao da okonča rat Rusije protiv Ukrajine u roku od 24 sata ako pobijedi na izborima slijedeće godine.

Zelenski je u intervjuu za NBC doveo u pitanje Trumpovu tvrdnju i pozvao ga da posjeti Ukrajinu kako bi lično videio razmjere ruske invazije.

“Ako može da dođe ovde, trebaće mi 24 minuta – da, 24 minuta…da objasnim predsjedniku Trumpu da ne može da upravlja ovim ratom. On ne može da donese mir zbog (ruskog predsjednika Vladimira) Putina“, rekao je Zelenski.

Trump je za CNN u maju tvrdio da do rata ne bi došlo da je on bio predsjednik kada je počela ruska invazija u punom obimu, kao i da bi mogao da riješi sukob za jedan dan ako bude ponovo izabran.

“Sastaću se sa Putinom. Sastaću se sa Zelenskim. Obojica imaju slabosti i imaju snagu. I u roku od 24 sata taj rat će biti rešen“, naveo je Trump. (Tanjug)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje