Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Trump obećava da će ukinuti državljanstvo po rođenju za djecu ilegalnih imigranata u SAD

Preuzmite sliku

Donald Trump je rekao da će, ako ponovo bude izabran za predsjednika 2024. godine, nastojati da ukine automatsko državljanstvo za djecu rođenu u Sjedinjenim Američkim Državama od ilegalnih imigranata u zemlji.

Trump, favorit za republikansku predsjedničku nominaciju, rekao je u video snimku objavljenom na Twitteru da će izdati izvršnu naredbu kojom će federalnim agencijama biti naloženo da zaustave ono što je poznato kao državljanstvo po rođenju, prenio je Reuters.

Državljanstvo po rođenju proizlazi iz 14. amandmana Ustava, koji je ratificikovan 1868., tri godine nakon završetka američkog građanskog rata koji je okončao praksu porobljavanja crnaca u južnim državama i poništio presudu Vrhovnog suda koji je smatrao da robovi i slobodni Afrikanci Amerikanci nisu imali pravo na američko državljanstvo. Amandman je dao državljanstvo svim osobama „rođenim ili naturalizovanim u Sjedinjenim Državama“, uključujući i ranije porobljene ljude, a tumačeno je da se primenjuje bez obzira na to da li su roditelji legalno u zemlji ili ne. Predložena izvršna uredba, planirana za prvi dan drugog Trumpovog mandata, zahtijevala bi da barem jedan roditelj bude američki državljanin ili zakoniti stalni stanovnik kako bi njihova djeca automatski postala državljani SAD, navodi se u saopštenju njegove kampanje.

Trump je u utorak kritikovao predsjednika Joea Bidena zbog rekordnog broja migranata uhvaćenih u ilegalnom prelasku granice posljednjih godina, nazivajući pravo državljanstva za djecu rođenu na tlu SAD-a kao „magnet“.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje