Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Trudna žena nakon saobraćajne kazne, tvrdi da je njezin fetus putnik u vozilu

Preuzmite sliku

Trudna žena iz Texasa, koja je dobila kaznu jer je vozila u traci za automobile s većim brojem putnika, rekla je da njezin fetus mora imati status putnika u svjetlu novih strogih zakona o pobačaju.

Brandy Bottone, stara 32 godine i trudna 34 sedmice, odlučna je na sudsku bitku nakon što ju je policajac prošlog mjeseca zaustavio u Dallasu i kaznio je.

Vozila je trakom rezerviranom za vozila u kojima su bile najmanje dvije osobe – činjenica koju nije osporavala.

Ali Bottone je policajcu rekla da je njezino nerođeno dijete osoba u očima zakona, jer je Vrhovni sud Sjedinjenih Država danima ranije poništio desetljećima važeći savezni zakon koji je ženama jamčio pristup pobačaju.

“Rekao je: ‘Ima li još nekoga u autu?'”, rekla je Bottone za CNN u nedjelju.

“Pokazala sam na svoj trbuh i rekla sam, ‘Baš ovdje'”, prisjetila se.

Kad je policajac rekao da se trudnoća “ne računa” jer dvije osobe moraju biti “izvan tijela”, Bottone je inzistirala da je “to beba”.

Krivični zakon Texsasa zakon, poput zakona mnogih konzervativnih država, priznaje fetus kao “osobu”, ali čini se da se to ne odnosi na zakone koji reguliraju prijevoz.

Čak i prije nego što je presuda Roe protiv Wadea poništena prošlog mjeseca, novi teksaški zakon zabranio je gotovo sve pobačaje nakon šest tjedana — prije nego što mnoge žene uopće znaju da su trudne.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje