Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Talibani uništili ćeliju Islamske države u Kabulu

Preuzmite sliku

Talibani su saopćili u ponedjeljak da su uništili ćeliju Islamske države u afganistanskoj prijestonici, nakon što je u nedjelju ubijeno pet osoba u napadu na džamiju sumnjivih pripadnika Islamske države.

Talibanski portparol Zabihullah Mudžahid izjavio je da su borci izveli operaciju u sjevernom Kabulu u nedjelju navečer.

– Kao rezultat operacije, koja je bila veoma odlučna i uspješna, centar Islamske države potpuno je uništen i svi njeni članovi su ubijeni – navodi Mudžahid na Twitteru.

Svjedoci i novinari AFP-a čuli su eksplozije i puškaranje u prijestolnici u vrijeme racije, a fotografije postavljene na društvene mreže prikazale su veliku eksploziju i vatru na mjestu napada.

Građanin Kabula i vladin službenik Abdul Rahaman izjavio je za AFP da je “veliki broj” pripadnika talibanskih specijalnih snaga napao najmanje tri kuće u njegovom kvartu.

– Borbe su potrajale nekoliko sati – kazao je on, dodajući da ga je zvuk puškaranja držao budnim cijelu noć

– Oni su saopćili da tragaju za članovima Daesha (Islamske države) u regiji – kazao je Rahman.

– Ne znam koliko ih je ubijeno ili uhapšeno, ali su borbe bile intenzivne – dodao je.

Operacija se desila nekoliko sati nakon smrtonosnog napada na ceremoniju molitve u džamiji Eid Gah, u pomen na majku talibanskog portparola Mudžahida, koja je preminula prošle sedmnice.

Zvaničnik vladine komisije za kulturu, koji je tražio da ne bude imenovan, izjavio je za AFP da je pet osoba ubijeno i 11 ranjeno, dodajući da su među žrtvama i civili i članovi talibanskih snaga.

– Također smo uhapsili tri osobe u vezi s napadom – kazao je.

Sudeći po zvaničniku, eksplozivna naprava je podmetnuta na ulazu u džamiju i detonirana je dok su je vjernici napuštali, izražavajući saučešće Mudžahidu i njegovoj porodici.

U ponedjeljak je Mudžahid izjavio za AFP da je istraga još u toku, ali da “početne informacije ukazuju kako je moguće da su grupe povezane s Daeshom izvele napad”.

I talibani i afganistanski ogranak Islamske države poznat kao Islmska država pokrajine Khorasan, ili IS-K – tvrdoliinijaške su sunitske militantne grupe

One se, međutim, razilaze po pitanjima religije i strategije, što je dovelo do krvavih sukoba između dvije grupe.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,