Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sve manje gostiju i posla: Pandemija COVID-19 zatvara restorane u New Yorku

Preuzmite sliku

U New Yorku, gradu u kojem se mogu kušati gastronomski specijaliteti iz skoro cijelog svijeta, zbog pandemije koronavirusa (COVID-19) sve više restorana prinuđeno je da zatvori svoja vrata, javlja Anadolu Agency (AA).

Među sektorima koje je u ovom američkom gradu najteže pogodila pandemija nalaze se ugostiteljstvo, gastronomija i industrija hrane i pića.

Prema Udruženju restorana u SAD-u, do sada je jedan od šest restorana odlučio da prestane sa radom u potpunosti ili je morao spustiti roletne na duže vrijeme. Procjenjuje se da će do kraja ove godine broj restorana koji se zatvaraju širom SAD-a dosegnuti oko 100.000. Oko tri miliona ljudi u ovom sektoru ostat će bez posla, a očekuje se da će ukupni gubici sektora dostići čak 240 milijardi dolara do kraja godine.

Također, 54 posto vlasnika restorana u New Yorku tvrdi da će vjerovatno morati prestati s radom u narednih šest mjeseci ako ne dobiju finansijsku pomoć vlasti.

Vlasnici restorana u New Yorku, s kojima je razgovarao reporter AA, zabrinuti su da dugo neće moći nastaviti poslovanje zbog strogih mjera uvedenih protiv pandemije. Većina restorana ljeti pruža usluge i na otvorenom, a zimi to nije moguće, zbog čega su u još težoj situaciji.

  • Sve teži uslovi za rad

    Tradicionalni španski restoran “Socarrat” na Manhattanu, poznat po “paelli” (španskom tradicionalnom jelu), jedan je od ugostiteljskih objekata koji je uspio preživjeti zahvaljujući prvenstveno vjernim gostima.

    Kelly Gallo, šefica restorana, ističe da je situacija zaista teška zbog globalne pandemije.

    “Kao i mnogim drugim restoranima, i nama je posebno teško nakon što je zabranjeno da poslužujemo goste unutar prostorije. Ovo doživljavamo kao neki vid oluje i borimo se protiv toga. Srećom, naši vjerni gosti nam zasad dolaze i naručuju hranu, podržavaju nas”, rekla je Gallo.

  • Istakla je da prije pandemije nisu imali nikakvih problema i uvijek su imali veliki broj posjetilaca.

    “Nakon prve karantine ljudi su se u početku bojali dolaziti u restoran, ali kada smo počeli služiti vani, počeli su ponovo polako dolaziti. Zatim smo opet počeli služiti unutra, ali sada je to ipak zabranjeno. Voljela bih da vani imamo više mjesta da možemo služiti više ljudi. Ovo je zaista teško vrijeme, ali dajemo sve od sebe”, kazala je Gallo.

  • Istakla je kako najviše strahuju od druge potpunog karantina, dodajući kako poduzimaju sve moguće napore kako bi “preživjeli oluju”. Dodala je da su već morali otpustiti veliki broj zaposlenih, istakavši da će ih vratiti na posao čim se stanje normalizira.

    Meksički restoran “Barnachio” i dalje nekako posluje

    Meksički restoran “Barnachio” također je jedan od restorana koji i dalje nekako posluje, zahvaljujući uslugama koje pružaju vani, ali bi ipak mogao prestati s radom ako se nastavi kriza izazvana pandemijom.

  • Šef restorana Andrew Bruce kazao je da je najveći problem što ne mogu pružati usluge unutar restorana.

    “Ljeti smo mogli služiti ljude vani, ali sada je hladno i ne možemo raditi kako želimo. Možemo samo primati narudžbe”, kazao je Bruce, dodajući da su morali otpustiti mnoge uposlenike, ali će ih pozvati čim se situacija poboljša.

    Myrka Irais Hernandez, koja radi u američkom restoranu “Horny Ram”, istakla je da je tokom pandemije u jednom momentu ostala bez posla, ali da je ponovno vraćena na radno mjesto.

  • “Prije smo uvijek imali mnogo gostiju. Petkom i subotom je bilo puno i radili bi do četiri ujutro. Kada se pojavio COVID-19 jedno vrijeme smo zatvorili restoran, a kada je ponovo otvoren onda smo primali samo narudžbe. Sada uslužujemo vani”, kazala je Hernandez, dodajući da sada imaju manje gostiju jer ljudi ne žele da sjede vani zato što je hladno.

    Turski restoran”Ali Baba” se nekako odupire zatvaranju

    Jedan od turskih restorana “Ali Baba” nekako se odupire zatvaranju zbog krize izazvane pandemijom, a vlasnik restorana Ali Riza Dogan ističe da je pandemija i na njih mnogo utjecala.

  • “Na početku smo zatvorili na dva mjeseca, da bi ponovo počeli raditi. Počeli smo se polako oporavljati, vani smo postavili stolove, ali posljednjih mjesec dana opet je sve usporilo. Zatvorili su restorane od 22 sata, zabranili rad unutar objekta. Među ljudima je nastao neki strah”, kazao je Dogan, dodajući da je mnogo manje posla i da trenutno ne mogu plaćati kiriju.

  • Napomenuo je da su već sada mnogi restorani zatvoreni, te da će, ako se situacija ne popravi, još mnogi morati uraditi isto.

    “Zatvorit će se, ne samo restorani već i druge kompanije, jer mnogi ne mogu platiti kiriju. Nemamo mnogo izbora. Većina je zatvorena, ljudi idu u druge gradove”, dodao je Dogan, ističući da će i oni morati zatvoriti restoran, ako se uskoro nešto ne promijeni.

    “Restorani ne mogu dugo izdržati jer treba platiti struju, plin, osiguranje, kiriju i uposlenike. Teško će biti jer ne dolazi dovoljno gostiju”, kazao je.

    Prije radili odlično, sada je situacija veoma teška

    Italijanski restoran “Pietro's”, koji radi već 36 godina na Manhattanu, još uvijek se nekako odupire krizi izazvanoj pandemijom. Šef ovog restorana Bill Bruckman istakao je da su prije pandemije radili odlično, ali da je sada situacija veoma teška i neizvjesna.

  • “Naši gosti su uglavnom malo stariji ljudi i zato smo još više pogođeni pandemijom jer stariji ljudi se boje izlaziti vani i vrlo su oprezni zbog koronavirusa. Dolazi zima i niko ne želi jesti vani. Prije smo imali 130 do 150 gostiju za večeru, ali sada je sve drugačije”, kazao je Bruckman.

    Napomenuo je da nikako nije zadovoljan strogim mjerama koje su poduzele gradske vlasti.

    “Prvo su nam rekli što da radimo, slijedili smo pravila, uredili restoran prema tome, prilagodili distancu, učinili sve što smo tražili da ostane otvoren, ali sada su ga opet zatvorili. Svake sedmice je nešto drugačije. Najviše boli to što smo morali otpustiti naše uposlenike koji su nam poput porodice. Život u New Yorku je vrlo skup i težak. Naknada za nezaposlenost od 500 do 600 američkih dolara sedmično nije dovoljna ovim ljudima, ali im ni mi ne možemo nikako pomoći. U sljedeća dva mjeseca tokom zime puno toga će se promijeniti. Mnogi restorani neće uspjeti preživjeti”, rekao je Bruckman.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje