Subota, 28. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sud izdao nalog za izručenje Assangea: Prijeti mu višegodišnja zatvorska kazna

Preuzmite sliku

Britanski sud u Westminsteru izdao je danas službeni nalog za izručenje koosnivača WikiLeaksa Juliana Assangea Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se suočio s optužbama za špijunažu.

Konačnu odluku o izručenju treba donijeti britanska ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel, a osnivač WikiLeaksa još ima pravo na žalbu. Današnju odluku Sud u Westminsteru je donio više od mjesec nakon što je odbijena Assangeova žalba na odluku nižeg suda o njegovom izručenju SAD-u.

Američke vlasti traže Assangea zbog navodne zavjere nakon objavljivanja stotina hiljada dokumenata koji su procurili u vezi s ratovima u Iraku i Afganistanu, uključujući dokaze o mogućim ratnim zločinima.

SAD su u decembru prošle godine dobile spor na britanskom Visokom sudu na prethodnu odluku da Assangea ne treba izručiti zbog stvarnog i opresivnog rizika od samoubistva.

Ako bude izručen SAD-u, Assange će se suočiti s 18 tačaka optužnice za hakiranje kompjutera američke vlade i kršenje zakona o špijunaži i prijeti mu potencijalna višegodišnja zatvorska kazna.

Prošle godine je izvučen iz zgrade ambasade Ekvadora u Londonu, gdje je bio u utočištu duže od sedam godina. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje