Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Stan u Hong Kongu prodat za rekordnih 156.000 eura po metru kvadratom

Preuzmite sliku

Premda Hong Kong prolazi kroz najtežu recesiju u posljednjih nekoliko godina, njegovo tržište nekretnina i dalje cvate.

Naime, ondje je upravo prodat nov stan od 313 kvadratnih metara za 49 miliona eura, što je rekordna cijena od 156.000 eura po metru kvadratom, izvijestili su u srijedu lokalni mediji.

Peterosobni stan, smješten u elitnoj četvrti Hong Konga na brežuljku Mid-Levels, kupljen je za 459.4 miliona hongkonških dolara, međutim to nije rekord kada su posrijedi nekretnine u ovoj posebnoj administrativnoj regiji Kine.

No njegova je cijenapo metru kvadratom bez presedana i odražava razlike u bogatstvu u bivšoj britanskoj koloniji.

Nakon višemjesečnih protesta tokom 2019., hongkonško gospodarstvo osjeća punu težinu posljedica pandemije i zatvaranja granica.

BDP ove poluautonomne regije Kine u 2020. se smanjio za rekordnih 6.1 posto, a stopa nezaposlenosti trenutačno iznosi 6.6 posto, što je najviše u zadnjih 16 godina.

Grad kontrasta

Hong Kong je bez sumnje grad upečatljivih kontrasta.

S jedne se strane na njegovim ulicama može zamijetiti koncentracija ekstravagantnih luksuznih automobila, a s druge golem broj starijih ljudi koji skupljaju ostatke kartona da bi ih odnijeli na reciklažu i zaradili sitni novac za puko preživljavanje.

Međutim ovom se prodajom nastoji potvrditi da prebogati Hong Kong ne prolazi kroz krizu.

Cijena kvadrata koju je nepoznati kupac platio za ovu nekretninu smještenu na 21 Borrett Roadu srušila je raniji rekord iz 2017. godine. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,