Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Snimak iz drugog ugla: Zašto su mu pucali u leđa sedam puta?!

Preuzmite sliku

Afroamerikanac Jacob Blake (29), u teškom je stanju nakon što ga je u nedjelju policajac u Wisconsinu upucao u leđa.

Policajci su na intervenciju izašli u gradu Kenoshi, nakon dojave o porodičnom nasilju. Jacoba su pronašli ispred kuće.

Na prvom snimku vidi se kako Jacob nenaoružan ide prema automobilu ignorirajući naredbe da se zaustavi. Policajac ga jednom rukom vuče za majicu, a u drugoj drži pištolj. Odjedanput mu ispaljuje najmanje sedam metaka u leđa. Jacob pada na sjedalo, glava mu udara u trubu. Čuje se i vriska žene ispred auta. U autu je u trenutku pucnjave bilo njegovo troje djece.


Gledali su kako im policajac puca u oca.

Pojavio se snimak iz drugog ugla koji pokazuje šta je prethodilo pucnjavi. Ni na jedom snimku se ne vidi da Jacob ima oružje.

Snimak na kojem policajac iz blizine puca u crnca izazvala je haos u Kenoshi. Policija je morala uvesti policijski sat, nakon velikih nereda i protesta bijesnih građana.

Njih stotinjak napalo je policiju, bacali su kamenje i Molotovljeve koktele na njih. Zapaljeno je i nekoliko kontejnera i kamiona.

Snimak iz drugog ugla

Na snimku koji se naknadno pojavio vidi se incident iz drugog ugla.

U onoj prvotno objavljenoj je dio gdje Jacob ide prema autu i ignorira naredbe policije. Međutim ovdje se vidi kako se hrva s policajcima, diže se i odlazi. Tu počinje onaj dio koji je cijeli svijet vidio.

Prvi video je na Twitteru objavio Benjamin Crump, advokat koji zastupa porodicu Georgea Floyda, Afroamerikanca kojeg je policajac ugušio.Policija iz Wisconsina objavila je kako istražuje incident, a policajci koji su sudjelovali u postupanju su na administrativnom dopustu dok ne završi istraga. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,