Utorak, 26. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sjeverna Koreja ispalila još jednu raketu, išla preko Japana

Sjedinjene Države potvrdile su da su zabilježile lansiranje jedne sjevernokorejske balističke rakete srednjeg dometa koja je preletjela sjeverni Japan a potom pala u Pacifik, objavile su agencije.

Sjeverna Koreja rano u petak ispalila je projektil koji je preletio japanski otok Hokkaido i pao u more.

Raketa nije predstavljala opasnost za sjevernu Ameriku niti za pacifički američki teritorij Guam, rekao je u priopćenju zapovjednik Dave Benham, glasnogovornik pacifičkog zapovjedništva.

Predsjednik Donald Trump informiran je o najnovijem sjevernokorejskom lansiranju, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Sjedinjene Države zatražile su od Kine i Rusije da djeluju nakon najnovijeg sjevernokorejskog lansiranja. “Kina i Rusija moraju pokazati da ne toleriraju takva bezobzirna lansiranja raketa, same poduzimajući izravne akcije”, rekao je američki državni tajnik Rex Tillerson.

Dodao je da Kina opskrbljuje Sjevernu Koreju velikim količinama nafte a da “Rusija najveći poslodavac sjevernokorejskoj radnoj snazi”.

Vijeće sigurnosti UN-a nakon najnovijeg sjevernokorejskog lansiranja objavilo je da će održati hitnu sjednicu u petak u 19,00 sati po GMT-u, rekli su diplomati. Sjednica se održava na zahtjev SAD-a i Japana.

Japan je najoštrije osudio najnovije lansiranje i kazao da ne želi tolerirati ponovljene provokacije te da je prosvjedovao kod Sjeverne Koreje.

Premijer Shinzo Abe rekao je da Sjeverna Koreja prijeti svjetskom miru i naglasio da se sankcije UN-a Sjevernoj Koreji moraju čvrsto nametnuti.

Japan “nikada neće tolerirati opasne provokativne akcije Sjeverne Koreje koja prijeti svjetskom miru”, naglasio je novinarima.

Glasnogovornik vlade Yoshihide Suga rekao je da Japan želi djelovati zajedno sa SAD-om, Južnom Korejom i drugim zemljama “kako bi se na adekvatan način odgovorilo” na najnoviji čin Pjongjanga.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,