Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šef države se obratio naciji, diplomati spaljuju dokumente: ‘Talibani su na 20 minuta od Kabula’

Preuzmite sliku

Hiljade civila pobjeglo je u relativnu sigurnost Kabula, glavnog grada Afganistana, dok su talibani preuzimali kontrolu u jednom po jednom gradu širom ostatka države. No, talibani se sad sve više približavaju prijestolnici, a pojavili su se i izvještaji o američkim zračnim napadima na položaje talibana koji su praktički na vratima Kabula.

Najnovija procjena američkih obavještajaca predviđa da će talibani zauzeti Kabul u idućih 30 dana, no posljednje snimke pokazuju da militanti napreduju ekstremno brzo.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani u subotu se, nakon neobjašnjive javne odsutnosti, konačno obratio naciji, a iako su neki očekivali da bi mogao podnijeti ostavku, to se nije dogodilo.

– Kao vašem predsjedniku, u fokusu mi je sprečavanje daljnje nestabilnosti, nasilja i raseljavanja mog naroda. U trenutnoj situaciji, naš glavni prioritet je remobilizacija naših sigurnosnih i obrambenih snaga i oko toga poduzimamo ozbiljne korake, rekao je.

Predsjednik Ghani dodao je “neće dopustiti da rat nametnut ljudima uzrokuje smrt nevinih ljudi, nestanak postignuća u posljednjih 20 godina, uništavanje javnih objekata i nastavak nestabilnosti” te je pohvalio “hrabre sigurnosne snage koje pokušavaju odbraniti gradove od talibana”.

 • Rekao je i kako je započeo “konzultacije” unutar vlade, s političkim čelnicima i međunarodnim partnerima, kako bi se pronašlo “političko rješenje u kojem će se očuvati mir i stabilnost”.

  Međutim, talibani i dalje nezaustavljivo napreduju u Afganistanu, odakle mnoge zemlje, među kojima i Sjedinjene Države i Velika Britanija, evakuiraju svoje državljane i diplomate.

  ‘Talbani su 20 minuta udaljeni od Kabula’

  Dopisnik Sky Newsa iz Afganistana Stuart Ramsay, u javljanju uživo iz Kabula za tu televiziju rekao je kako su talibani “20 minuta udaljeni” od glavnog grada.

 • – Kabul ne samo da je okružen, nego je pod pritiskom talibana, rekao je Ramsay i dodao kako se očekuje dolazak američkih i britanskih vojnih snaga koji polako pristižu.

  – Dolazak stranih vojnika mogao bi potencijalno primiriti situaciju, ali odluka afganistanskog predsjednika da ne odstupi definitivno ne koristi situaciji, budući da su talibani odbili prijašnje ponude o ‘podjeli vlasti’, rekao je.

  – Ako vide da predsjednik neće pregovarati s njima, a talibani trenutno imaju veliku moć, to bi moglo dovesti do novog vala nasilja, rekao je Ramsay.

  Opširnije čitajte OVDJE.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,