Utorak, 21. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Saudijska Arabija provela novinare kroz napadnuta postrojenja

Saudijska Arabija provela je medije kroz napadnuta postrojenja, za što Washington i Rijad krive Teheran, u vrijeme dok Iran prijeti osvetom ako se rast napetosti pretoči u napade.

Saudijci smatraju zračne napade 14. septembra na postrojenja Khurais i Abqaiq ispitom volje svijeta da održi međunarodni red. To je bila najveća agresija na zaljevsku naftnu infrastrukturu otkad je Saddam Hussein 1991. zapalio kuvajtska naftna polja.

Iran odbacuje optužbe da stoji iza napada koji je u početku prepolovio naftnu proizvodnju Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte. Odgovornost su preuzeli jemenski Houthi, pokret blizak Iranu koji se u Jemenu već četiri godine bori protiv koalicije predvođene Rijadom.

 • Reutersovi novinari su u Khuraisu, za koji saudijsko ministarstvo odbrane tvrdi da je pogođeno s četiri projektila, mogli svjedočiti popravku postrojenja koje je u toku.

  “Uvjereni smo da ćemo se vratiti punoj proizvodnji, kakvu smo imali prije napada, do kraja septembra”, rekao je Fahad Abdulkarim, direktor državne naftne kompanije Aramco za proizvodnju na jugu države.

  “Radimo 24 sata dnevno. Ovo je košnica”, dodao je.

  Napad na postrojenja dodatno je intenzivirao dugogodišnji sukob između Teherana i Rijada koji se bore za uticaj u nekoliko žarišnih tačaka na Bliskom istoku, ponekad i nasilno.

  Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir rekao je u četvrtak da su napadi “nastavak neprijateljskog i odmetničkog ponašanja iranskog režima”.

  Iran je upozorio američkog predsjednika Donalda Trumpa da ne započne rat na Bliskom istoku, te da će bilo kakav napad dobiti odgovor.

  Teheran je pojačao tu prijetnju u petak kad je istaknuti zapovjednik Revolucionarne garde kazao kako će Iran SAD-u odgovoriti od Sredozemlja do Indijskog oceana.

  “Ako Amerikanci smisle bilo kakvu spletku, iranski narod će odgovoriti od Mediterana, do Crvenog mora i Indijskog oceana“, poručio je general Yahya Rahim-Safavi, savjetnik iranskog vrhovnog vođe, prenosi novinska agencija IRNA.

  Američki državni sekretar Mike Pompeo napade je nazvao “činom rata”, no u četvrtak je kazao kako Trump, koji je naredio dodatne sankcije nad Iranom, želi mirno rješenje krize. (Hina)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,