Utorak, 28. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

SAD svojim građanima uvodi zabranu putovanja u Sjevernu Koreju

Preuzmite sliku

Sjedinjene Američke Države u petak su saopštile da će uvesti svojim građanima zabranu putovanja u Sjevernu Koreju s američkim pasošima.

“Državni sekretar Rex Tillerson odobrio je rijetko geografsko ograničenje na putovanja radi sve veće zabrinutosti zbog ozbiljnog rizika za hapšenja i dugotrajna zatočeništva u Sjevernoj Koreji”, navela je u saopštenju Heather Nauert, portparolka State Departmenta, te dodala:

“Kao posljedica, američki pasoši će biti nevažeći za putovanje kroz Sjevernu Koreju i unutar te zemlje, a od pojedinaca će se zahtijevati da zatraže posebno odobrenje za putovanje u Sjevernu Koreju ili unutar Sjeverne Koreje. Izuzeci će se odnositi na ograničene humanitarne ili druge svrhe.”

State Department planira da odluku sljedeće sedmice dostavi Federalnom registru. Novo ograničenje stupiće na snagu 30 dana nakon njegovog objavljivanja.

Iako rijetko, američkim visokim diplomatama je dozvoljeno da sprovedu “geografsko ograničenje na putovanja” u slučajevima kada je bezbjednost državljana SAD-a ozbiljno ugrožena zbog putovanja na određenu lokaciju.

Odluka je uslijedila nakon smrti 22-godišnjeg američkog studenta Otta Warmbiera, koji je prošlog mjeseca pušten iz pritvora u Sjevernoj Koreji i poslan u SAD u komatoznom stanju. Umro je 19. juna, šest dana nakon što je stigao u svoj grad Cincinnati.

Još najmanje troje američkih državljana i dalje su zatvoreni u Sjevernoj Koreji. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,