Petak, 5. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

SAD: Izdata uzbuna za teror zbog prijetnje od domaćih ekstremista

Preuzmite sliku

Sjedinjene Američke Države izdale su večeras uzbunu za teror zbog prijetnje od domaćih ekstremista, uz upozorenje da bi pojedinci možda mogli biti ohrabreni napadom na Capitol 6. januara, koji su izvele pristalice bivšeg predsednika Donalda Trumpa.

Vršilac dužnosti sekretara za nacionalnu bezbjednost David Pekoske izdao je takozvani Bilten nacionalnog savjetodavnog sistema za terorizam nakon konsultacija s obaveštajnom zajednicom.

U njemu je upozoreno na prijetnje širom SAD koja će potrajati i tokom narednih nedelja, navedeno je iz Odeljenja za nacionalnu bezbjednost (DHS).

Bilten ukazuje na “dugotrajnu rasnu i etničku napetost” koja može da nastavi da motiviše ljude na nasilje te upozorava da neki nasilni ekstremisti ohrabreni napadom na Capitol mogu “da ciljaju izabrane zvaničnike i vladine ustanove”.

DHS je takođe naveo i da trenutno nema informacije koje bi potvrdile takav razvoj događaja, ali da ostaje zabrinutost da frustrirani pojedinci tokom predsjedničke tranzicije mogu da nastave s mobilizacijom šireg kruga ideološki motivisanih koji mogu da počine nasilje.

Pet osoba je ubijeno ranije tokom mjeseca u neredima, a policajac sa Capitola preminuo je zbog povreda koje je zadobio u tim neredima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,