Utorak, 7. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rodila čak devet beba: Dvije se uopće nisu vidjele na ultrazvuku

Preuzmite sliku

Halima Cisse (25) porodila se u Maroku i na svijet donijela čak devet beba. Svi se zasad osjećaju dobro.

Halima Cisse (25) priredila je ljekarima ogromno iznenađenje kada je na svijet donijela čak devet beba, dvije više nego što su ginekolozi vidjeli na ultrazvuku, izvijestilo je ministarstvo zdravstva u Maliju.

Sve bebe došle su na svijet carskim rezom, a Halima se pridružila tek malenom broju žena koje su rodile čak devet beba.

Priča o trudnoći Halime Cisse okupirala je zapadnoafričku naciju i privukla pažnju tamošnjih čelnika. Kada su ljekari u martu rekli da joj je potrebna posebna njega ljekara specijalista, privremeni predsjednik vlade Bah Ndaw naredio je da se trudnica pošalje u Maroko, gdje se porodila u jednoj od tamošnjih bolnica.

Donijela je na svijet pet djevojčica i četiri dječaka.

– Mama i bebe se zasad dobro osjećaju, rekla je za AFP malijska ministrica zdravstva Fanta Siby, rekavši da informacije dobiva od malijskog liječnika koji je pratio Halimu u Maroko.

– Trebali bi se vratiti u domovinu kroz nekoliko sedmica, rekla je.

Seorang wanita selamat melahirkan bayi kembar sembilan di Maghribi.

Halima Cisse, 25 tahun, berasal dari Mali,…

Objavljuje ASYIKfmUtorak, 4. svibnja 2021.

Međutim, glasnogovornik marokanskog ministra zdravstva Rachid Koudhari nema saznanja da se višestruki porod dogodio u jednoj od njihovih bolnica.

Ljekari su bili iznimno zabrinuti za zdravlje trudnice te mališana. Devetorke su iznimno rijetke u svijetu, a šanse za preživljavanje beba su izuzetno malene.

Prvi poznati slučaj devetorki zabilježen je 13. juna 1971. godine kada je jedna Australka donijela na svijet pet dječaka i četiri djevojčice. Nažalost, dvije su bebe bile rođene mrtve, a ostalih sedmero nedonoščadi preminulo je u roku od sedam dana.

Također, u Maleziji je Zurina Mat Saad postala majka devetorki 26. marta 1999. godine. Donijela je na svijet petero dječaka i četiri djevojčice, ali nijedna od beba nažalost nije preživjela više od šest sati.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,