Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Putin nakon trilateralnog susreta u Sočiju: Koristan sastanak koji je stvorio uvjete za daljnje korake prema rješavanju

Preuzmite sliku

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da na trilateralnom sastanku s predsjednikom Azerbajdžana Ilhamom Alijevim i armenskim premijerom Nikolom Pashinyanom nisu uspjeli postići dogovor o svim pitanjima, ali su uspjeli postići dogovor oko osnovnih pitanja te su prihvatili zajedničku deklaraciju, javlja Anadolu Agency (AA).

Putin je dao izjave na kraju trilateralnog sastanka s Alijevim i Pashinyanom, koji je trajao duže od dva sata, navedeno je u saopćenju iz Kremlja. Istaknuto je kako je riječ o vrlo korisnom sastanku.

Napominjući da je tokom trilateralnog sastanka stvorena vrlo dobra atmosfera za moguće buduće dogovore o nekim temeljnim pitanjima, Putin je rekao:

“Danas smo prihvatili zajedničku izjavu. Moram iskreno reći da oko svega nije bilo dogovora. Iz teksta su izbačene neke teme koje su se prethodno proučavale na nivou stručnjaka. No, slažem se s ukupnom ocjenom da je sastanak bio koristan i stvorio uvjete za daljnje korake prema rješavanju situacije u cjelini. Kad kažem ‘ukupna ocjena’, mislim i na događaje iz nedavne prošlosti i na događaje od prije dvije godine. U svakom slučaju, oko osnovnih stvari smo se uspjeli dogovoriti. Naši današnji pregovori pokazali su da možemo postići dogovor o budućnosti naših zemalja. Pod ‘našim zemljama’ mislim na Rusiju, Azerbajdžan, Armeniju i sve zemlje regije. Jer svi narodi koji žive na ovim prostorima su za normalizaciju odnosa. Rusija će učiniti sve da dođe do konačnog i sveobuhvatnog rješenja.”

Putin je zahvalio Aliyevu i Pashinyanu na dolasku u Soči, te izjavio da će nastaviti dijalog i tražiti rješenja potrebna za okončanje dugotrajnog sukoba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,