Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Putin: Isporuku američke kasetne municije Ukrajini treba tretirati kao zločin

Preuzmite sliku

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u nedjelju da bi se isporuka kasetne municije iz Washingtona Ukrajini trebala tretirati kao zločin.

“Sama administracija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) prije nekog vremena, korištenje kasetne municije nazvala je zločinom. Mislim da se tako treba tretirati”, rekao je Putin u intervjuu za TV kanal Rossiya-1.

Putin je dodao da njegova zemlja zadržava pravo na uzvratne akcije u slučaju da se kasetna municija koristi protiv Rusije, dodajući da Moskva ima dovoljne zalihe različitih vrsta kasetne municije.

“Do sada ovo nismo radili, nismo ga koristili, niti smo imali takvu potrebu, uprkos poznatoj nestašici u određenom vremenskom periodu, a imamo i municiju, ali ovo nismo uradili”, rekao je Putin.

On je rekao i da vjeruje da SAD snabdijeva Ukrajinu kasetnom municijom zbog opšte nestašice municije.

“Ukrajinska vojska potroši 5.000 do 6.000 granata kalibra 155 dnevno na neprijateljstva, dok SAD proizvedu 15.000 mjesečno. Nemaju dovoljno, a Evropa već nema dovoljno. Ali nisu našli ništa bolje nego da predlože upotrebu kasetne municije”, dodao je.

Kasetna municija ispušta bombe koje se raspršuju u ciljanom području i mogu eksplodirati godinama kasnije uzrokujući civilne žrtve.

Konvencija UN o kasetnoj municiji iz 2008. zabranjuje upotrebu, proizvodnju, skladištenje i transfer kasetne municije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,