Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Proizvođači namještali cijene hljeba 16 godina: Sada moraju platiti milionsku kaznu

Preuzmite sliku

Veliki proizvođač hljeba u Kanadi platiće 38 miliona dolara za svoju ulogu u šemi namještanja cijena, što je najveća kazna koju je ikada izrekao kanadski sud.

Kompanija “Canada Bread” izjasnila se krivom po četiri tačke za namještanje cijena sredinom 2000. godina. Izjava o krivici je dio višegodišnje istrage koju je sprovela federalna organizacija za zaštitu konkurencije. Biro za konkurenciju nazvao je kaznu “značajnom prekretnicom” u istrazi koja je u toku.

– Namještanje cijene hljeba, osnovne hrane u kanadskim domaćinstvima, je teško krivično djelo. Činimo sve što je u našoj moći da progonimo one koji se bave namještanjem cijena – rekao je Matthew Boswell iz Biroa za konkurenciju u saopštenju.

U sudskim dokumentima podnijetim Višem sudu Ontarija, “Canada Bread” je priznala da se dogovorila sa svojim konkurentom, Weston Foodsom, da podigne cijene proizvoda od hljeba, kao što su sendvič hljeb, rol viršle i peciva, piše Telegraf.

Namještanje cijena je dovelo do dva poskupljenja svježeg hljeba i peciva, jednog u 2007. i drugog u 2011. godini.

– Pod novim vlasništvom, kompanija je posvećena tome da bude odgovoran partner našim cijenjenim kupcima i da hljeb postane pristupačan i pouzdan izvor hrane za Kanađane – rekla je potpredsjednica kompanije Alice Lee u saopštenju.

Istraga o namještanju cijena hljeba “ostaje glavni prioritet”, saopštio je Biro za zaštitu konkurencije.

Ranije je sugerisano da je oko 1,50 kanadskih dolara dodato na cijenu hljeba tokom navodne šeme, za koju se vjeruje da je trajala nekih 16 godina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,