Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Proizvođač respiratora postao najbogatiji čovjek u državi

Preuzmite sliku

Li Xiting, suosnivač i predsjedavajući kompanije ‘Shenzhen Mindray Bio-Medical Electronics’, proizvođača respiratora,postao je najbogatiji čovek Singapura.

On je mjesečno bogatiji za milijardu dolara pošto je cijena dionica njegove kompanije za proizvodnju medicinskih uređaja, među kojima i respiratora, skočila za gotovo 50 procenata usljed pandemije korona virusa.

Kako prenose kineski mediji vrijednost kompanije je samo od početka ove godine, prema podacima Bloomberga, porasla sa 4,3 milijarde na 13,5 milijardi dolara.

Li Siting je rođen u kineskoj provinciji Anhui, ali od 2018. godine živi u Singapuru. Dionice njegove kompanije porasle su sa izbijanjem epidemije korona virusa u centralnoj kineskoj provinciji Hubei.

Narudžbine za naše proizvode naglo su porasle u martu, navela je kompanija u odgovoru listu i dodala da su primili narudžbine iz 100 zemalja za medicinske uređaje u borbi protiv korona virusa. Kompanija je navela da je primila narudžbinu za oko 10.000 respiratora samo od Italije, odbijajući da iznese kolika je cijena jednog uređaja.

Za razliku od proizvodnje medicinskih maski, za proizvodnju respiratora potrebna je visoka tehnološka specijalizacija, te njihova kompanija trenutno prima na stotine ponuda investitora, navode iz ‘Shenzhen Mindray Bio-Medical Electronicsa’.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,