Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poznatom američkom advokatu koji služi dvije doživotne robije još 40 godina zatvora

Preuzmite sliku

Poznati američki advokat Aleks Mardo, koji služi dvije doživotne robije zbog ubistva supruge i sina, osuđen je danas pred federalnim sudom u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini na 40 godina zatvora zbog krađe od klijenata i svoje advokatske firme.

Američki okružni sudija Ričard Gergel rekao je da je Mardoa osudio na oštriju kaznu nego što je predloženo zato što je krao od najugroženijih ljudi koji se se uzdali u njegovu pomoć, prenio je AP.

Tužioci su predložili za Mardoa do 22 godine zatvora.

Mardo (55) već služi doživotne zatvorske kaznu bez mogućnosti puštanja na uslovnu slobodu u državnom zatvoru u Južnoj Karolini zbog ubistva supruge i sina.

Mardo je već pred državnim sudom osuđen na 27 godina zatvora nakon što je priznao krivicu za finansijska kriminalna djela.

Nova, federalna kazna će teći istovremeno sa njegovom državnom zatvorskom kaznom i vjerovatno će Mardo morati da odsluži svih 40 godina, ukoliko njegove osude za ubistvo budu poništene u žalbenom postupku.

Mardo dolazi iz porodice koja je decenijama imala svoje predstavnike u lokalnom pravosuđu, a njegov otac, djed i pradjed bili su okružni tužioci tokom više od 80 godina.

Advokatska kancelarija Aleksa Mardoa je godinama uspešno poslovala i bila poznata po tužbama protiv velikih kompanija.

Mardo je isključen iz advokatske komore i priznao je da je ukrao milione dolara iz svoje kancelarije, kao i od klijenata, jer je bio zavisan od opijata.

Tužilaštvo je tvrdilo da se Mardo plašio da će supruga i sin otkriti šta je sve radio i da ih je zbog toga ubio.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,