Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pfizer-BioNTech i Moderna dobili dozvole u SAD-u za buster doze vakcina protiv COVID

Preuzmite sliku

Američka farmaceutska kompanija Pfizer i njen njemački partner BioNTech, uz američku kompaniju Moderna, u petak su u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) dobili su dozvole za buster doze vakcina protiv COVID-19 za odrasle, javlja Anadolu Agency (AA).

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) dala je dozvole za hitnu upotrebu za dopunske doze za obe vakcine, za starije od 18 godina, saopštile su farmaceutske komapnije. Buster dozu treba primijeniti najmanje šest mjeseci nakon završetka vakcinacije.

Za Pfizer-BioNTech predviđena je ista jačina doze vakcine, a Modernina buster doza od 50 mikrograma ima upola manju snagu od prve dvije doze koje se primaju u periodu od četiri sedmice.

“Ova dozvola za hitnu upotrebu dolazi u kritičnom trenutku kada ulazimo u zimske mjesece i suočavamo se s povećanjem broja slučajeva COVID-19 i hospitalizacija širom zemlje”, saopštio je izvršni direktor Moderne Stephane Bance.

Predsjednik i izvršni direktor Pfizera Albert Bourla naveo je da buster doze pomažu većem broju odraslih da sačuvaju visok nivo zaštite od koronavirusa.

Izvršni direktor i suosnivač BioNTech-a Ugur Sahin rekao je da klinički podaci pokazuju snažne imunološke reakcije nakon dopunske doze, dodajući da ova doza održava “visok nivo zaštite od testiranih varijanti, uključujući delta varijantu koronavirusa”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,