Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ove godine na terenu ubijeno 67 novinara i medijskih radnika

Preuzmite sliku

Ruski rat u Ukrajini, haos na Haitiju i rastuće nasilje kriminalnih grupa u Meksiku doprinijeli su porastu broja novinara koji su smrtno stradali dok su radili svoj posao u 2022. godini, objavljeno je u novom izvještaju objavljenom u petak, javlja Anadolu Agency (AA).

Međunarodna federacija novinara je navela da je do sada u svijetu ubijeno 67 novinara i medijskog osoblja, u odnosu na 47 prošle godine.

Grupa sa sjedištem u Briselu je navela da je 375 novinara zatvoreno zbog svog rada, od kojih najviše u Kini i Mijanmaru. I tu je zabilježeno povećanje, jer je prošle godine taj broj iznosio 365.

S obzirom na to da je broj ubijenih medijskih radnika u porastu, grupa je pozvala vlade da poduzmu konkretnije mjere za zaštitu novinara i slobodnog novinarstva.

“Nedjelovanje samo će ohrabriti one koji nastoje suzbiti slobodan protok informacija i potkopavati sposobnost ljudi da svoje vođe pozivaju na odgovornost, uključujući osiguravanje da oni koji imaju moć i utjecaj ne stoje na putu otvorenog i inkluzivnog društva”, rekao je generalni sekretar IFJ Anthony Bellanger.

Više medijskih radnika je ubijeno prateći rat u Ukrajini – ukupno 12, nego u bilo kojoj drugoj zemlji ove godine, prema podacima IFJ-a.

Većina su bili Ukrajinci, ali su uključivali i one drugih nacionalnosti, kao što je američki dokumentarist Brent Renaud. Mnogi smrtni slučajevi su se dogodili u prvim haotičnim sedmicama rata, iako se prijetnje novinarima nastavljaju kako se borbe odugovlače.

IFJ je rekao da su “vladavina terora kriminalnih organizacija u Meksiku i narušavanje reda i zakona na Haitiju također doprinijeli porastu ubistava”.

Ova godina je bila jedna od najsmrtonosnijih ikada za novinare u Meksiku, koji se sada smatra najopasnijom zemljom za novinare izvan ratne zone.

Grupa je zabilježila pet smrtnih slučajeva novinara usred ovogodišnje političke krize u Pakistanu, te upozorila na nove prijetnje novinarima u Kolumbiji i kontinuiranu opasnost za novinare na Filipinima uprkos novom tamošnjem rukovodstvu.

Također su podsjetili i na ubistvo novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh dok je izvještavala iz palestinskog izbjegličkog kampa.

Arapska mreža ove sedmice službeno je zatražila od Međunarodnog krivičnog suda da istraži njenu smrt.

IFJ sa sjedištem u Briselu predstavlja 600.000 medijskih profesionalaca iz sindikata i udruženja u više od 140 zemalja. Izvještaj je objavljen uoči Dana ljudskih prava Ujedinjenih naroda.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,