Utorak, 3. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Osuđenog ubicu u Alabami čeka nova metoda izvršenja smrtne kazne

Preuzmite sliku

Američka država Alabama je od suda zatražila da odobri izvršenje smrtne kazne osuđenom ubici Kennethu Eugeneu Smithu novom metodom pod nazivom azotna hipoksija.

Državni tužilac Steve Marshall je zatražio da Vrhovni sud Alabame odredi datum za drugi pokušaj pogubljenja Smitha, koji je još 1988. godine osuđen za ubistvo žene propovjednika, a koji ga je angažovao za taj zločin.

Prethodni pokušaj izvršenja smrtne kazne pomoću smrtonosne injekcije je propao jer tehničari nisu mogli postaviti cjevčicu za intravensko ubrizgavanje kako bi Smithu dali smrtonosni koktel.

Azotna hipoksija se nikada ranije nije koristila kao metoda izvršenja smrtne kazne, ali je legalna u Alabami, Oklahomi i Mississippiju. Azot čini 78 posto zraka koji ljudi već udišu, a povećanje te količine na 100 posto bi, bar u teoriji, dovelo do gubitka svijesti osuđenika u roku od jedne minute, odnosno smrti ubrzo nakon toga.

“Procenat neuspješnosti, odnosno slučajeva u kojima bi osuđenici preživjeli, mnogo je manji u odnosu na aktuelne metode izvršenja smrtne kazne”, rekao je profesor Charles Blanke za Fox News.

Alabama nije objavia detalje o tome kako planira pogubiti Smitha, odnosno da li je riječ o gasnoj komori ili specijalno dizajniranoj gas maski. Upravo zbog nedostatka plana su se pobunili aktivisti za prava zatvorenika.

“Alabama nije u poziciji da eksperimentiše s nedokazanom i nekorištenom metodom pogubljenja”, rekla je advokatica Angie Setzer.

Smith i njegov partner su plaćeni po 1.000 dolara da lažiraju provalu u dom Charlesa i Elizabeth Sennett u Colbert Countyju. Žena je pretučena alatom za kamin i izbodena devet puta. Njen suprug, koji je pastor navodno se nadao da će dobiti novac od životnog osiguranja jer je nagomilao velike dugove.

Sennett je sedam dana nakon ubistva izvršio samoubistvo, ali je prije toga svojim sinovima priznao da je imao aferu te da je odgovoran za smrt njihove majke.

Neuspješna pogubljenja smrtonosnim injekcijama nisu neuobičajena u SAD-u, a Smithovo je drugo u samo dva mjeseca u Alabami i treće od 2018. godine. Glavne supstance koje su nekada korištene više se ne proizvode, a u svrhu pogubljenja ih je ilegalno uvoziti. Stoga države improvizuju, a rezultati su povremeno katastrofalni.

Zbog toga je azotna hipoksija postala popularna čak i među osuđenicima na smrt. Najmanje osam osuđenika iz Alabame su se odlučili na tužbe u namjeri da osiguraju izvršenje kazne upravo ovom metodom koja je postala legalna 2018. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje