Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Odgovor na prijetnju Rusije: SAD će postaviti nuklearno oružje tri puta jače od bombe na Hirošimu

Preuzmite sliku

Sjedinjene Američke Države planiraju stacionirati nuklearno oružje u Ujedinjenom Kraljevstvu po prvi put u 15 godina kako prijetnja od Rusije raste, otkrivaju dokumenti Pentagona u koje je The Telegraph imao uvid.

Ugovori o nabavi za novi pogon RAF-a Lakenheath u Suffolku potvrđuju da SAD namjerava u zračnu bazu postaviti nuklearne bojeve glave tri puta jače od bombe na Hirošimu.

SAD je 2008. uklonio nuklearne projektile iz Ujedinjenog Kraljevstva, ocijenivši da je prijetnja hladnog rata iz Moskve smanjena. Otkrivanje dolazi u jeku upozorenja da zemlje NATO-a moraju pripremiti svoje građane za rat s Rusijom.

Prošle sedmice, Rob Bauer, viši vojni dužnosnik NATO-a, rekao je da bi se građani trebali pripremiti za sveobuhvatni rat s Rusijom u sljedećih 20 godina koji će zahtijevati veliku promjenu u njihovim životima.

General Sir Patrick Sanders, načelnik britanske vojske, nastavio je upozoravajući da će javnost morati biti pozvana u borbu ako dođe do rata s Rusijom jer je vojska premala. Njegovi su komentari natjerali Downing Street da isključi mogućnost vojnog roka.

Boris Johnson je u petak navečer podržao Sir Patrickov poziv za građansku vojsku, budući da je obećao da će se prijaviti ako UK uđe u rat s Rusijom.

Povratak američkog oružja u UK dio je NATO-ovog programa za razvoj i nadogradnju nuklearnih lokacija kao odgovor na pojačane napetosti s Kremljom nakon invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Rusija je izjavila da bi Moskva na postavljanje američkog oružja u Britaniji gledala kao na “eskalaciju” i da bi na to odgovorila “kompenzacijskim protumjerama”.

Osim sukoba u Ukrajini, Zapad se suočava sa sve većim izazovima Irana i Sjeverne Koreje, koji su se posljednjih godina približili Moskvi.

U petak su Britanija, Francuska i Njemačka osudile Iran zbog lansiranja novog satelita za navođenje projektila dugog dometa. Teheran obogaćuje uran za moguću upotrebu u razvoju nuklearnog oružja.

SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo također izvode zračne napade u Crvenom moru protiv jemenskih pobunjenika Hutija, milicije koju podupire Iran i koja napada kontejnerske brodove kao navodnu odmazdu za izraelsku vojnu ofenzivu u Gazi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,