Četvrtak, 6. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Novi Zeland: Dramatičan trenutak erupcije vulkana snimljen kamerom

Tragedija na novozelandskom Bijelom otoku u ponedjeljak.

Vulkan je eruptirao dok se skupina od 50-tak turista spuštala u krater. U vrijeme erupcije u ovom popularnom turističkom odredištu, u krateru je bilo oko 50 ljudi. Najmanje je petero mrtvih, 20 je teško ozlijeđenih, dosta ih se bori za život.

Novozelandske vlasti strahuju kako bi broj mrtvih mogao biti puno veći.

 • Tragaju za najmanje 27 ljudi

  – U ovom trenutku prepopasno je ići na otok i pokušavati spasiti ljude. Sve je prekriveno pepelom i vulkanskim materijalom – rekao je John Tims, voditelj državne službe za nacionalnu sigurnost i spašavanje.

  Dramatične fotografije pokazuju skupinu turista u krateru u trenutku erupcije.

  Druga skupina turista približavala se otoku taman kad je vulkan eruptirao. Neko je sve snimao. U pozadini se čuje da neko s američkim naglaskom galami:

  ‘Moramo se maknuti odavde, moramo se maknuti!’

  ‘O moj Bože, pa stajali smo tamo 30 minuta prije’

  Spasilačke službe Bijelog otoka brzo su reagovale, prvi timovi bili su na terenu 12 minuta nakon erupcije i već su evakuirali ljude s obale.

  – O moj Bože, stajali smo na rubu tog kratera 30 minuta prije erupcije. Krenuli smo kući, ukrcali se na brod i onda je počelo. Moja majka je brinula za jednu ženu koja je bila kritično. Svaka čast spasilačkim službama koji su reagovale brzo i u roku 12-14 minuta nakon erupcije već su bilo tamo i evakuirali ljude – napisao je Michael Schade koji je na otoku bio s porodicom. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,