Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novi kriterij za državljane šest zemalja: Za američku vizu potrebna porodična povezanost ili zaposlenje

Preuzmite sliku

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa, u srijedu, je postavila novi kriterij za podnosioce zahtjeva za vizu iz šest zemalja u kojima živi većinsko muslimansko stanovništvo, odnosno imaju ”organsku povezanost sa osobom ili organizacijom u SAD-u”.

Novinska agencija Associated Press pozivajući se na izvore Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, javlja kako će nova pravila u toj zemlji primjenjivati od četvrtka ujutru.

Prema tome, državljani Sirije, Irana, Somalije, Libije, Sudana i Jemena prilikom podnošenja zahtjeva za vizu moraju dostaviti dokument o bliskom rodu koji živi u SAD-u ili potvrdu o zasnivanju radnog odnosa u legalnoj kompaniji.

U saopćenju koje je Ministarstvo poslalo navodi se kako će se gledati da li podnosioci zahtjeva za vizu imaju u SAD-u roditelje, supružnika, djecu, zeta, snahu, braću ili sestre koji u zemlji borave na zakonit način.

Dodaje se kako se nane ili djedovi, tetke, amidže, daidže, rođaci, zaručnici i drugi članovi porodice pripadaju drugom stepenu povezanosti i da se ne mogu ubrajati u ”bliski rod“ te da se samim tim takvi zahtjevi neće uzimati u razmatranje.

Ova nova uredba donesena je u skladu sa odlukom Vrhovnog američkog suda donesenom prije dva dana i neće se odnositi na one koji trenutno imaju validnu američku vizu.

Osim toga, ova nova pravila, osim u određenim situacijama, odnosit će se na državljane svih zemalja koji traže azil u SAD-u.

Vrhovni sud SAD-a je saopćio da će ranija zabrana američkog predsjednika Donalda Trumpa, u vezi sa ulaskom u SAD državljanima šest većinskih muslimanskih zemalja, djelimično ostati na snazi. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,