Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Netanyahu objavio plan za Gazu nakon okončanja sukoba

Preuzmite sliku

Izrael bi mogao upravljati Gazom na “neodređeno vrijeme” nakon završetka rata, sugerisao je premijer Benjamin Netanyahu u intervjuu za američki ABC News.

Napominjući da je američki predsjednik Joe Biden ranije rekao da bi bila “pogreška” da Izrael okupira Gazu, novinar David Muir je pitao Netanyahua tko bi trebao upravljati teritorijem kada borbe prestanu. Premijer je sugerirao da će Izrael igrati ulogu na “neodređeno vrijeme”.

“Mislim da će Izrael na neodređeno vrijeme imati ukupnu odgovornost za sigurnost jer smo vidjeli što se događa kada je nemamo. Kad nemamo tu sigurnosnu odgovornost, ono što imamo je erupcija Hamasovog terora u razmjerima koje nismo mogli ni zamisliti”, rekao je Netanyahu.

Prošlog mjeseca izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je da je jedan od ključnih ciljeva izraelske vojne kampanje prekinuti “odgovornost Izraela za život u Pojasu Gaze” i uspostaviti “novu sigurnosnu stvarnost za građane Izraela”. SAD je također sugerirao da bi Palestinska uprava, koja upravlja Zapadnom obalom, mogla preuzeti odgovornost u Gazi, dok su drugi sugerirali da bi konzorcij arapskih država mogao preuzeti odgovornost.

Upitan o Netanyahuovim komentarima, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je:

“Ono što podržavamo je da Hamas više ne može kontrolirati Gazu. Vodimo razgovore s našim izraelskim kolegama o tome kako bi upravljanje u Gazi trebalo izgledati nakon sukoba.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje