Subota, 28. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Neće ih biti dovoljno: Ko će prvi primiti vakcinu protiv COVID-19

Više kompanija razvija vakcinu protiv COVID-19 i sada se postavlja pitanje ko će prvo da ih primi.

Dvije kompanije očekuju da će do kraja novembra imati početne rezultate kliničkih ispitivanja koja bi trebalo da pokažu da li su njihove vakcine bezbijedne i efikasne. Nekoliko drugih također nije daleko od te faze.

Međutim, u početku neće biti dovoljno vakcina za sve i morat će da se donose teške odluke o tome ko će ih primiti, a ko ne. Zbog toga, zdravstveni eksperti utvrđuju smjernice čiji cilj je da se postignu najbolji rezultati sa ograničenim resursima.

Dva ekspertska radna tijela su već iznijela preporuke – Američke Nacionalne akademijie nauka, inženjerstva i medicine i Univerzitet Johns Hopkins. Međutim, stvari se brzo komplikuju.

“Ti jednostavni okviri su veoma važni. Međutim, problematični su detalji”, kaže William Moss, izvršni direktor Centra za međunarodni pristup vakcini na Univerzitetu Johns Hopkins.

Prva linija fronta

Prvi u redu za vakcinu trebalo bi da budu zdravstveni radnici koji direktno rade sa pacijentima oboljelim od COVID-19, saglasni su eksperti. Kod njih postoji veliki rizik od infekcije, a također su ključni za funkcionisanje društva.

Međutim, ko se tačno vodi kao zdravstveni radnik? Očigledno, ljekari i medicinske sestre koji liječe zaražene. Gotovo sigurno, radnici na održavanju odjeljenja za oboljele od COVID-19. Moguće i kuhari u staračkim domovima. Međutim, stvari postaju komplikovanije što se ide dalje od bolničkih kreveta.

“Ako radite u administraciji, onda to zavisi”, kaže George Benjamin, izvršni direktor Američkog udruženja za javno zdravlje.

Bendžamin smatra da bi, na primjer, možda trebalo vakcinisati sužbenike koji se staraju o tome da pacijenti potpišu formulare. Odluku o tome će možda donositi zdravstvene ustanove pojedinačno.

“Imat ćemo odbor u našoj ustanovi koji će ustanoviti ko bi prvo trebalo da primi vakcinu, te ko će biti drugi i treći u redu”, kaže profesor zaraznih bolesti u Medicinskom centru Univerziteta Vanderbilt William Schaffner i dodaje da je “malo vjerovatno da će biti dovoljno doza vakcine na početku”.

Opširnije na portalu Glas Amerike.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje