Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na Copacabani iskopali simbolične grobove za umrle od koronavirusa u Brazilu

Preuzmite sliku

Volonteri su iskopali 100 grobova na plaži Copacabani u Rio de Janeiru u četvrtak kao simbolički podsjetnik na hiljade Brazilaca koji su umrli od Covida-19, ali i da osude ono što nazivaju “nesposobnošću” vlasti u nošenju s pandemijom.

Deset redova rupa iskopano je u pijesku ispred legendarnog hotela Copacabana Palace. Ispred svake postavljen je crni križ s brazilskomm zastavicom.

“Ovo je protest protiv niza grešaka koje čini savezna vlada u nošenju s humanitarnom krizom u Brazilu”, na Twitteru je rekla nevladina organizacija Rio de Paz, osnovana s ciljem borbe protiv nasilja u gradu.

 • Vizualni efekt podsjeća na slike s raznih mjesta u svijetu gdje je koronavirus izazvao ubrzano kopanje svježih grobova – posebno u amazonskom gradu Manausu na sjeveru Brazila.

  “Ovdje smo reproducirali, u simulaciji razglednice iz Rija, ono što vidimo na našim grobljima”, AFP-u je rekao Antonio Carlos Costa, predsjednik Rio de Paza.

  “Ovdje smo da zahtijevamo promjenu ponašanja predsjednika države, koji mora razumjeti da se naša nacija suočava s najtežim trenutkom u svojoj historiji”, rekao je. “Ova pandemija pogoršala je društvene nepravde i nesposobnost javnih institucija.”

  Desničarski predsjednik Jair Bolsonaro opetovano je umanjivao nivo pandemije, nazvavši Covid-19 gripom.

  Dok se Bolsonaro zalaže za pokretanje ekonomske aktivnosti, virus se nastavlja širiti u zemlji gdje je umrlo gotovo 40 hiljada ljudi, a zaraženo je više od 800 hiljada, u populaciji od 210 miliona. (Hina | Foto: Reuters)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,