Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Moskva: Sve oči uperene u sastanak predsjednika Rusije i Kine

Preuzmite sliku

Xi Jinping danas stiže u trodnevnu posjetu Moskvi, kod Vladimira Putina.

U članku za list People‘s Daily, koji je zvaničan list vladajuće kineske Komunističke partije, Vladimir Putin je rekao da se Rusija i Kina bore protiv “zajedničkih prijetnji”. Ova tvrdnja objavljena je u trenutku kada ruski predsjednik treba da dočeka svog kineskog kolegu Xi Jinpinga, koji stiže u trodnevnu posjetu Moskvi. Putin to opisuje kao “značajan događaj koji ponovo potvrđuje posebnu prirodu rusko-kineskog partnerstva”.

“Zahvalni smo za uravnotežen stav Kine u vezi sa događajima u Ukrajini, kao i na kineskom razumijevanju pozadine i stvarnih uzroka sukoba. Pozdravljamo spremnost Kine da igra konstruktivnu ulogu u rješavanju krize”, napisao je Putin. Xi je uzvratio u Ruskoj gazeti, dnevnim novinama Kremlja, tvrdeći da mirovni plan od 12 tačaka koji je Peking izradio u februaru za okončanje rata u Ukrajini odražava “jedinstvo stava svjetske zajednice”.

Posjeta kineskog lidera Moskvi prva je poseta stranog lidera otkako je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina, prenosi Sky news. Podsjetimo, ministri pravde iz više od 40 zemalja, među kojima je i Britanac Dominic Raab, podržaće istragu o navodnim ratnim zločinima, uključujući otmicu djece. Putin je u članku za People's Daily napisao i da on i Xi imaju “velika očekivanja od predstojećih razgovora”.

“Xi Jinping je moj dobri, stari prijatelj sa kojim imam najtoplije odnose… Odnosi Rusije i Kine stalno jačaju i na najvišem su nivou u istoriji dvije zemlje. Ostvarili smo nezabilježen nivo povjerenja u našem političkom dijalogu, a naša strateška saradnja je zaista sveobuhvatne prirode i označava početak nove ere”, napisao je ruski predsjednik.

Putin je lično pozvao Xija u Moskvu. Njih dvojica će se sastati jedan na jedan u ponedjeljak, nakon čega će uslijediti neformalni ručak, a dalji razgovori biće nastavljeni u utorak kada će predsjednici dati izjave za medije.

Otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu, Peking pokušava da pronađe balans između pozivanja na mir i izbjegavanja kritika Rusije. Sijev režim je demantovao optužbe SAD i NATO-a da Kina razmatra snabdijevanje oružjem kako bi pomogla Rusiji u njenoj ilegalnoj invaziji, za koju Putin u svom članku nastavlja da tvrdi da ju je “podstaknuo Zapad”.

“Otvoren sam za političko i diplomatsko rješenje ukrajinske krize i pozdravljam nedavne prijedloge kineskog predsjednika o prekidu vatre”, napisao je Putin.

“Kineski mirovni plan uključuje poštovanje suvereniteta svih zemalja, ukidanje bilo kakvih sankcija, konstruktivan je i promoviše političko rješenje… Ne postoje jednostavna rješenja za složene probleme, a kraj rata bi obezbijedio stabilnost globalnih lanaca proizvodnje i snabdjevanja. Rješenje se može postići ako se svi rukovode konceptom zajedničke, sveobuhvatne i održive bezbjednosti i ako se dijalog i konsultacije nastave na ravnopravan, razborit i pragmatičan način. Ne postoji univerzalni model vladavine i ne postoji svjetski poredak u kome odlučujuća riječ pripada jednoj zemlji”, piše Xi u svom članku.

Kineski i ruski predsjednici su također istakli značaj ekonomskog partnerstva svojih zemalja. Iako je Rusija u velikoj mjeri odsječena od zapadnih tržišta od početka rata u februaru 2022, Putin je napisao da trgovina njegove zemlje sa Kinom raste, dodatno jačajući suverenitet njihovih odnosa. Xi je dodao da Peking i Moskva žele “sveobuhvatno partnerstvo” koje bi proizvelo rezultate u svijetu kome prijete “činovi hegemonije, despotizma i nasilja”. (Mondo.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,