Utorak, 3. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Merhamet i Rijaset IZBiH grade 42 kuće, dvije škole i džamiju za preživjele u zemljotresu u Siriji

Preuzmite sliku

Rijaset Islamske zajednice u BiH i HO “Merhamet” MDD, u saradnji s turskom humanitarnom organizacijom IHH, provode vrijedan projekt izgradnje škola i kuća na sjeveru Sirije za preživjele žrtve nedavnog razornog zemljotresa u kojem su smrtno stradale desetine hiljada osoba i uništeni cijeli gradovi i naselja.

Prema riječima predsjednika HO “Merhamet” MDD Kenana Vrbanjca, koji je prisustvovao svečanom polaganju kamena temeljca i početku radova na tom velikom humanitarnom projektu, čitav projekt koji provode Islamska zajednica u BiH, “Merhamet” i turski IHH vrijedan je više od 2,5 miliona KM, od čega je Islamska zajednica u BiH izdvojila 2.108.000 KM.

– Bit će izgrađene 42 kuće, dvije škole i jedna džamija. U mjestu Soran kod Azaza gradit će se škola i džamija, u mjestu Jinderes kod Afrina škola, a u Idlibu, tačnije u mjestu Meshed Ruhin, 42 stambene kuće od po 116,5 metara kvadratnih, na površini od oko 25 dunuma – kazao je Vrbanjac.

Dodao je da je u proteklom periodu provedeno opsežno ispitivanje tla za gradnju objekata i prikupljene sve potrebne dozvole i saglasnosti za gradnju da bi konačni korisnici dobili trajno rješenje. Kako navodi, projekt izgradnje tih infrastrukturnih objekata trebalo bi da bude završen za pet mjeseci.

– Zahvalni smo Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem na čelu. To je nastavak naše uspješne saradnje i zahvalni smo što su, Rijaset i reis Kavazović, još jednom ukazali povjerenje ‘Merhametu’ i što smo zajedno ušli u tako zahtjevan, ali važan i human projekt – kazao je.

Kako je naglasio Vrbanjac, o realizaciji tog projekta redovno će biti izvještavana javnost u Bosni i Hercegovini odnosno građani koji su dali ogroman doprinos svemu tome i još jednom pokazali da imaju veliko srce i da su uvijek spremni pružiti ruku pomoći ljudima u potrebi.

Podsjetio je da su se ‘Merhamet’ i Islamska zajednica, odmah nakon katastrofalnog zemljotresa, uključili u prikupljanje pomoći za Tursku i Siriju te da je na ta područja upućena pomoć vrijedna oko miliona KM, od čega 400.000 KM samo za pripremu obroka preživjelim žrtvama zemljotresa, saopćeno je iz HO “Merhamet” MDD.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,