Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Među žrtvama eksplozije u Bejrutu i brojni stranci

Preuzmite sliku

Nekoliko zemalja i organizacija potvrdilo je smrt i povrede određenog broja svojih građana i osoblja svojih diplomatskih misija u Bejrutu u eksploziji u kojoj je poginulo najmanje 100 ljudi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Egipatska ambasada u Bejrutu navela je na društvenoj mreži Facebook da je jedan građanin smrtno stradao, a drugi se vodi kao nestao.

Iz marokanske ambasade u Bejrutu navedeno je da je povrijeđen marokanski državljanin koji radi za UN.

Australijski premijer Scott Morrison rekao je da je u eksploziji poginuo jedan građanin, te da je zgrada ambasade oštećena eksplozijom, i da su uposlenici uspjeli pobjeći bez ozbiljnih povreda.

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Farhan Haq izjavio je da je 48 članova UN-a, 27 članova njihovih porodica i tri posjetitelja povrijeđeno usljed eksplozije u Bejrutu, ne navodeći daljnje detalje o nacionalnosti žrtava.

Ruska ambasada u Bejrutu navela je da je oštećena zgrada ambasade i da je jedna uposlenica zadobila lakše povrede od razbijenih prozora.

Iz ambasade Kazahstana potvrđeno je da je povrijeđen ambasador, a dijelovi zgrade ambasade su oštećeni u eksploziji.

Holandska ambasada je navela da je u eksploziji povrijeđeno pet njihovih uposlenika.

Iz UN-ove Mirovne misije u Libanu (UNIFIL) saopćeno je da je dio njihovog osoblja povrijeđen usljed eksplozije, ne navodeći broj.

“Povrijeđene pripadnike mirovnih snaga prebacujemo u najbliže bolnice radi medicinskog tretmana, dok UNIFIL trenutno procjenjuje situaciju”, naveli su u saopćenju.

Prema najnovijim podacima koje je objavio Crveni križ Libana u eksploziji je poginulo najmanje 100, a povrijeđene su 4.000 ljudi.

Do eksplozije je došlo jučer nešto iza 18 sati u luci Bejrut. Kako su izvijestili mediji u jednom od skladišta je najprije izbio požar, a potom je uslijedila eksplozija koja se čula i u predgrađima. Na društvenim mrežama objavljeni su videozapisi na kojima se može vidjeti da se radi o vrlo snažnoj eksploziji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,