Nedjelja, 24. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kineska ambasada: Nije potvrđeno državljanstvo 39 žrtava pronađenih u kamionu

Preuzmite sliku

U industrijskom parku Waterglade na istočnoj aveniji u Essexu, okrugu oko 30 km jugoistočno od Londona, buketi cvijeća u četvrtak su ostavljeni u znak počasti lokalnih stanovnika za 39 pokojnika koji su u srijedu pronađeni u hladnjači kamiona, dok je kiša padala a državna zastava postavljena na pola koplja u gradiću Greys na sjevernoj obali Temze, piše dopisnik Xinhue iz Velike Britanije.

U nastavku teksta reporter kineske novinske agencije navodi kako je ta slika stvarala utisak kao da grad i regija plaču za pokojnicima.

Prema britanskoj policiji, 39 tijela, navodno Kineza, pronađeno je u kamionu koji je putovao u Britaniju iz belgijske luke Zeebrugge.

Dio industrijskog parka, gdje je pronađen kamion, je blokiran dok policijska vozila patroliraju tim područjem.

Tong Xuejun, ministar savjetnik za konzularna i prekomorska pitanja iz kineske ambasade u Londonu, rekao je Xinhuai da se sastao s britanskom policijom kako bi zatražio dodatna pojašnjenja i potvrde o medijskim izvještajima.

“Policija je rekla da provjerava identitet pokojnika, čije se državljanstvo još uvijek ne može potvrditi”, kaže se u posljednjem saopštenju kineske ambasade.

Lana, lokalna stanovnica koja radi u šoping centru u Greysu, gradu u Essexu, rekla je kako je i nju vijest pogodila.

“Ne mogu izraziti svoju tugu riječima i ne mogu zamisliti kroz što su prošli u kontejneru za kamione”, rekla je Xinhua.

Ranije su se policajci i vijećnici upisali u knjigu žalosti koja je otvorena.

U četvrtak navečer ispred britanskog ministarstva unutrašnjih poslova, održano je bdijenje u spomen na 39 žrtava koje su izgubile život u tragičnim okolnostima.

Istraga o ubistvu, koju je policija Essexa opisala kao najveću u historiji svog postojanja, pokrenuta je nakon tragičnog otkrića tijela osam žena i 31 muškarca u prikolici kamiona u srijedu.

Detektivi koji istražuju incident “osigurali su nalog za daljnjim pritvorom vozača kamiona, 25-godišnjim muškarcem iz Sjeverne Irske.

Nazvan Mo Robinson, vozač je uhapšen u srijedu zbog sumnje u ubistvo, a ostat će u pritvoru dodatna 24 sata, navodi se u saopštenju.

Prvih 11 žrtava prevezeno je pod pratnjom policije  medicinskim vozilom do bolnice Broomfield u Chelmsfordu,  kako bi se izvršila obdukacija i identifikacija.

Kineska ambasada u Belgiji također je vrlo zabrinuta zbog medijskih izvještaja i zatražila je od belgijske policije i drugih nadležnih službi da provedu sveobuhvatnu istragu rekao je glasnogovornik ambasade u četvrtak, prenosi Xinhua. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje