Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kina pozvala SAD i NATO na dijalog s Rusijom

Preuzmite sliku

Kina je u četvrtak pozvala Sjedinjene Američke Države (SAD) i Sjevernoatlanski savez (NATO) da održe dijalog s Rusijom kako bi se riješio osnovni uzrok ukrajinske krize, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako javlja kineska državna televizija CGTN, Wang Wenbin, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, rekao je na konferenciji za novinare da bi “SAD i NATO trebalo da se uključe u dijalog s Rusijom kako bi riješili osnovni uzrok ukrajinske krize”.

On je to izjavio uoči današnjeg sastanka lidera zemalja članica NATO-a, koji su se okupili u Briselu kako bi razgovarali o ratu Rusije protiv Ukrajine koji je počeo 24. februara.

“Da bismo riješili krizu, potrebni su nam racionalnost i hladan stav, a ne raspirivanje plamena. Za nastavak mira potreban je dijalog, a ne prisila, a za dugoročnu stabilnost, grupna konfrontacija neće uspjeti”, rekao je Wang, prenosi Global Times.

Dodao je da su optužbe da Kina širi dezinformacije o situaciji u Ukrajini “same po sebi dezinformacija.”

“Kina je zauzela objektivan i opravdan stav, pozivajući na postizanje primirja što je prije moguće i izbjegavanje humanitarne krize”, dodao je.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu kako su saveznici NATO-a zabrinuti da bi Kina mogla pružiti materijalnu podršku Rusiji u ratu protiv Ukrajine.

Lideri 30 zemalja članica NATO-a sastali su se danas u Briselu kako bi razgovarali o situaciji nastaloj nakon ruskog napada na Ukrajinu i dugoročnom stavu NATO-a u istočnoj Evropi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,