Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kina je najavila da planira službeno zabraniti jedenje psećeg mesa

Preuzmite sliku

Kina je najavila da planira službeno zabraniti jedenje psećeg mesa nakon što su psi izostavljeni sa popisa životinja odobrenih za prehranu ljudi, piše Bloomberg.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je u srijedu nacrt verzije popisa u kojem se navodi koje će se životinje smjeti uzgajati zbog mesa, krzna i medicinske svrhe, a uključuje vrste poput jelena, noja i lisica. Ministarstvo traži povratnu informaciju javnosti o nacrtu liste do 8. maja, prenosi Tuzlanski.ba.

U izjavi, ministarstvo je posebno uočilo propust pasa, rekavši da su zabrinutost javnosti po tom pitanju i sve veća svijest o zaštiti životinja doprinijeli njihovom izostavljanju. Mačke su takođe izostavljene, iako to ministarstvo još nije izričito riješilo.

 • Pseće meso na tanjiru postalo je sve spornije pitanje u Kini nakon porasta vlasništva nad kućnim ljubimcima. Došao je do izražaja i koronavirus, koji je prvi put identificiran kod pacijenata povezanih s pijacom u gradu Wuhan gdje su se netradicionalne životinje prodavale kao hrana.

  Kineske vlasti u februaru su zabranile prodaju divljih životinja kao odgovor na sumnje da je virus prešao na ljude putem određene vrste životinje na tržištu u Wuhanu.

  Ta je zabrana, međutim, prouzrokovala zbrku, jer nije imala jasnu klasifikaciju na koje se životinje odnosi zabrana.

  Spisak koji je ministarstvo poljoprivrede objavilo ove sedmice trebao je pojasniti tu definiciju.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,