Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Južnoafrička Republika: Kršćani i muslimani zajedničkim snagama izgradili džamiju prije ramazana

Preuzmite sliku

Kršćani u jednom mjestu u Južnoafričkoj Republici pomogli su komšijama muslimanima da završe izgradnju džamije do početka svetog mjeseca ramazana.

Kako pišu lokalni mediji, kršćani i muslimani su udružili snage kako bi završili obnovu džamije u mjestu Bangui gdje su muslimani ranije bili uveliko proganjani i diskriminisani. Povodom završetka obnove džamije održana je svečana ceremonija na kojoj su učestvovali pripadnici obje vjerske skupine. Muslimani su tom prilikom poručili kako će se tokom ramazana moliti za mir i međureligijsku saradnju na tom prostoru.

Vjerski lideri su također poručili kako dijalog i saradnja između kršćana i muslimana na tom području trebaju biti primjer međureligijskog suživota i drugim ljudima u svijetu.

Ephrem Kosh-Komba, šef kabineta ministra za pomirenje, istakao je da je ovo odličan primjer međureligijske saradnje.

Ovo je pohvalan čin koji trebamo svi ohrabriti i podržati. To su bile dvije zajednice koje su se međusobno borile, a danas podržavaju jedna drugu što je rezultiralo time da je i džamija ponovo izgrađena“, rekao je ovaj zvaničnik.

Aime Ndotah je jedan od noih koji su odmah podržali ideju da kršćani i muslimani zajedno obnove džamiju prije ramazana.

Vjera nikada nije bila problem na ovim prostorima. Kada je džamija bila uništena, svi smo podjednako bili tužni. Ja sam kršćanin i nisam mogao prihvatiti činjenicu da moje komšije muslimani nemaju mjesto za molitvu“, rekao je Ndotah napominjući da su vjere izvor mira, a ne ratova i nasilja. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje