Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Jeziva priča o stablu: Čovjek ne vidi opasnost čak ni kada mu se nalazi ispred očiju

Preuzmite sliku

Ova fotografija je i ranije kružila društvenim mrežam, ali u srijedu je ponovo postala viralna na Redditu.

Čovjek nekad ne vidi opasnost čak ni kada mu se nalazi ispred očiju.

Je li vam uvećana verzija pomogla da na fotografiji ugledate zmije? Vjerovatno jest. Ali pitanje je koliko ste ih primijetili. Jednu, dvije, možda više njih?

 • Da bi ova priča bila time jezivija, prikazuje takozvane bakrenjače (neslužbeni naziv), otrovnice koje će često ugristi ako se na njih nagazi ili ih se slučajno dotakne.

  Sudeći prema članku iz National Geographica, niti jedna vrsta otrovnica ne zadaje toliko ugriza koliko bakrenjače, djelom zato što su rasprostranjene i mnogobrojne.

  Kako prenosi Net.hr, bakrenjače su neke od češće viđenih sjevernoameričkih zmija, ali dobra vijest kaže da je njihov otrov relativno blag i vrlo rijetko koban za ljude. Najveću opasnost predstavljaju po djecu, starije osobe i ljude oslabljenih imuniteta. Opisan naziv su dobile po bakrenocrvenim glavama, a pripadaju rodu agkistrodon contortrix, odnosno jamičarkama. Obično se hrane miševima i drugim glodavcima, ali napadaju i male ptice, guštere te žabe.

  Sada kada znate nešto o njima, jeste li pronašli na fotografiji i preostale? Odlično se igraju skrivača…

  “Te zmije su prvakinje kamuflaže. Odrastao sam u Georgiji i još uvijek me ponekad iznenade. Neke izgledaju poput novog novčića, a neki poput lišća oko njih”, upozorio je jedan od korisnika Reddita

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,