Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Javnost u Japanu se protivi održavanju Olimpijade u jeku pandemije

Preuzmite sliku

Posljednja istraživanja javnog mnijenja u Japanu pokazala su da se tamošnja javnost u velikoj mjeri protivi održavanju Ljetnih olimpijskih igara te traži njihovo ponovno odgađanje ili otkazivanje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Anketa je proteklog vikenda provela novinska agencija Kyodo i to sedmicu nakon kritika koje je šef Organizacionog odbora Olimpijskih igara Yoshiro Mori izazvao neprimjerenim izjavama o ženama.

Nešto više od 82 posto ispitanika smatra da Olimpijske igre treba ponovo odgoditi ili pak u potpunosti otkazati. S druge strane, 14,5 posto ispitanih misli da Olimpijada treba početi u julu kako je i planirano. Slični rezultati bili su i nakon anketiranja prethodnih nekoliko mjeseci.

Organizatori i Međunarodni olimpijski komitet su ranije kazali da je odgađanje prošlogodišnje olimpijade izazvalo velike gubitke i da se Olimpijske igre više ne mogu prolongirati, nego samo otkazati ako se ne steknu uvjeti za njihovo održavanja.

Skoro 60 posto ispitanika smatra da bivši japanski premijer Yoshiro Mori nije kvalificiran i sposoban da vodi Organizacioni odbor Olimpijskih igara.

Mori je buru kritika izazvao prošle sedmice kada je kazao da žene mnogo pričaju na sastancima. On se izvinio i odbio zahtjeve za podnošenje ostavke.

Organizacija Olimpijskih igara u Tokiju zvanično košta 15,4 milijarde dolara, ali brojni izvori tvrde da su troškovi povećani na 25 milijardi dolara.

Organizatori su prošle sedmice počeli izradu letaka i uputa o pravilima i striktnim mjerama kojih će se tokom igara morati pridržavati 15.400 sportista, kao i desetine hiljada novinara, sponzora i drugog osoblja koje doputuje u Japan.

Otvaranje Ljetne olimpijade u Tokiju najavljeno je za 24. juli 2021. i sportska smotra bi trebala trajati do 9. augusta. Riječ je o olimpijadi koja je trebala biti održana prošle godine ali je odgođena zbog pandemije koronavirusa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,