Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izraelski ministar Ben-Gvir napao Bidenovu administraciju zbog rata u Gazi

Preuzmite sliku

Izraelski desničarski ministar za nacionalnu bezbjednost Itamar Ben-Gvir napao je u nedjelju administraciju američkog predsjednika Joea Bidena, optužujući je da je “naštetila ratnim naporima” u Pojasu Gaze, javlja Anadolu.

“Umjesto da nam pruži punu podršku, Biden je zauzet davanjem humanitarne pomoći i goriva Gazi, koje ide Hamasu”, rekao je Ben-Gvir za Wall Street Journal.

Dodao je da je bivši predsjednik SAD-a Donald Tramp na vlasti, ponašanje te države bi bilo potpuno drugačije.

Ben-Gvir je rekao da je premijer Benjamin Netanyahu “na raskrsnici” i da “mora da izabere u kom pravcu će ići”.

On je ponovio svoj poziv stanovnicima Pojasa Gaze da “emigriraju u mjesta širom svijeta”, nudeći Palestincima finansijske podsticaje da to učine.

Njegove izjave izazvale su buru kritika izraelskih političara, koji su rekli da će njegovi stavovi “nanijeti veliku štetu” vanjskim i strateškim odnosima Izraela.

“Dopušteno je imati sporove, čak i sa našim najvećim i najvažnijim saveznikom, ali oni se moraju voditi na relevantnim forumima, a ne u neodgovornim izjavama u medijima, koje štete strateškim odnosima Izraela, njegovoj sigurnosti i ratnim naporima u ovom trenutku”, rekao je ministar ratnog kabineta Benny Gantz.

Opozicioni lider Yair Lapid nazvao je Ben-Gvirove izjave “direktnim napadom na međunarodni status Izraela i ratne napore”.

“Netanyahu nema kontrolu nad ekstremistima u svojoj vladi”, dodao je on.

Washington je kritikovao pozive Ben-Gvira i ministra finansija Bezalela Smotricha za raseljavanje Palestinaca iz Pojasa Gaze tokom izraelskog rata u Gazi.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Gazu nakon napada Hamasa 7. oktobra, ubivši najmanje 27.365 Palestinaca i ranivši 66.630.

Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno sa akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,