Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izraelska vojska ubila dijete i tinejdžera na Zapadnoj obali

Preuzmite sliku

Izraelska vojska ubila je danas jedno osmogodišnje dijete i 15-godišnjeg tinejdžera u Jeninu, gradu na sjeveru okupiranje Zapadne obale, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Uz to je izraelska vojska uhapsila jedno 12-godišnje dijete u izbjegličkom kampu Džalazon u Ramali, javila je palestinska nevladina organizacija Klub zatvorenika.

Ministarstvo zdravlja u Jeninu saopštilo je da je dvoje djece jedno od osam i drugo od 15 godina ubijeno mecima izraelskog okupatora.

Zvaničnik Palestinskog crvenog polumjeseca je rekao za AFP da su djeca bila u ulici koja izlazi na glavnu aveniju u centru Jenina, što je teoretski zabranjena zona za izraelsku vojsku jer je pod isključivom kontrolom Palestinske uprave.

Na pitanje AFP izraelska vojska je saopštila da će provjeriti te informacija.

Izraelska vojska je saopštila da je prošle noći izvela raciju u izbjegličkom kampu u Jeninu tokom koje su ubijena “dvojica terorista visokog ranga”. Za jednim od njih se tragalo zbog napada u kojima su ubijeni i ranjeni Izraelci.

Palestinski crveni polumjesec saopštio je da je pomogao šestorici Palestinaca ranjenih iz vatrenog oružja tokom tog upada izraelske vojske.

Nasilje na Zapadnoj obali je pojačano od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra koji su izazvali razorni rat u Pojasu Gaze gdje su vojnici ili naseljenici ubili gotovo 240 Palestinaca, prema palestinskom ministarstvu zdravlja. (Beta)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,