Subota, 2. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Izraelska vojska izbacila 500 pacijenata iz bolnice Al-Shifa na ulicu

Preuzmite sliku

Izraelska vojska je nasilno evakuisala oko 500 pacijenata iz bolnice Al-Shifa na zapadu grada Gaze, uključujući i one koji su bili povrijeđeni u opsežnim napadima i ostavila ih da se suoče sa sudbinom na ulicama opkoljene enklave, javlja Anadolu.

Pacijenti su na ulicama uprkos teškim povredama i potrebi za medicinskom njegom, saopćila je u subotu vladina kancelarija za medije u Pojasu Gaze.

Izraelska vojska je dala rok od jednog sata svima onima koji su bili u medicinskom kompleksu Al-Shifa, primoravajući čak i pacijente kojima je hitno potrebna medicinska njega da napuste zdravstvenu ustanovu.

“Više od 500 pacijenata i ranjenih, iscrpljenih glađu, žeđu i bolom, izraelska vojska je primorala da napusti medicinski kompleks Al-Shifa, kako bi dočekali svoju sudbinu na ulicama, dok im je prijeko potrebna zdravstvena i medicinska njega, pogotovo, jer je većina njih u teškom stanju”, objavio je Ured za medije u Gazi.

Naveli su da je “izraelska okupacija u potpunosti odgovorna za sigurnost i živote svih onih koji su bili u Al-Shifi, uključujući pacijente i ranjene, prijevremeno rođene bebe i medicinsko osoblje”.

Ured za medije naglašava da “za nemar te slabo praćenje i koordinaciju snose odgovornost i međunarodne institucije i organizacije, u okviru zaštite bolnica i domova zdravlja, koji bi trebali imati međunarodni i pravni imunitet”.

Istakli su da gorivo mora biti osigurano svim bolnicama u Pojasu Gaze, kako bi “obavljale svoje zdravstvene, medicinske i humanitarne dužnosti prema desetinama hiljada ranjenih i bolesnih ljudi”.

Ranije u subotu, direktor medicinskog kompleksa Al-Shifa rekao je da je stotine pacijenata, medicinskog osoblja, drugih zaposlenih i raseljenih civila evakuisano iz bolnice nakon što je izraelska vojska postavila rok od jednog sata za njihovu evakuaciju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje