Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Iz Ukrajine dopremljen terorista FETO-a osumnjičen za ubistvo profesora prije dvije decenije

Preuzmite sliku

Nuri Gokhan Bozkir, osumnjičeni za ubistvo od prije dvije decenije, koji je povezan sa terorističkom organizacijom FETO i koji je u akciji turske Obavještajne službe (MIT) uhapšen u Ukrajini, prebačen je u Turkiye i predat policiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Bozkir je osumnjičen za ubistvo Neciba Hablemitoglua, istraživača koji je ubijen u atentatu 18. decembra 2002. godine u Ankari, neposredno prije objavljivanja njegove knjige “Krtica”, u kojoj se bavio razotkrivanjem napora terorističke organizacije FETO da svoje kadrove infiltrira u turske državne institucije.

Bozkir je u akciji Obavještajne službe Turkiye (MIT) uhvaćen na teritoriji Ukrajine, a potom predat turskim pravosudnim organima. Kriminalističku obradu nad Bozkirom vrše pripadnici Odjela za borbu protiv terorizma u Ankari. Za Bozkirom je ranije potjernicu raspisao 2. Kazneni sud u Sanliurfi, a tereti se za krivična djela “članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji”, “članstvo organizacije osnovane u svrhu činjenja zločina i ubistva”.

Pobjegao je u Ukrajinu nakon što je shvatio da će biti osuđen na zatvorsku kaznu u okviru istrage u slučaju “Kamioni s lukom” o kamionu natovarenom municijom, a koji je pronađen 8. septembra 2015. u četvrti Akcakale, u Sanlıurfi.

Tokom boravka u Ukrajini, dok je proces oko njegovog izručenja u Turkiye još trajao, Bozkir je u intervjuima za medije bliske terorističkoj organizaciji FETO iznosio neutemeljene optužbe protiv Turkiye, turskih državnih institucija i državnih dužnosnika.

Bozkirov zahtjev za azil odbile su ukrajinske vlasti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,