Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Islamski ekstremisti upali u školu na Filipinima

Preuzmite sliku

Islamski ekstremisti koji su jutros upali u osnovnu školu na jugu Filipina sa nekoliko civila da bi se povukli nakon sukoba sa filipinskim trupama i incident je završen bez žrtava, saopštila je filipinska vojska.

U školi nijedan učenik nije uzet kao talac, izjavio je general Restituto Padilla, opovrgavši tako ranije izvještaje da su islamisti držali nekoliko djece kao taoce. Padilla je rekao da vojska istražuje da li se među civilima krije još neki islamista.

Policija je ranije saopštila da je oko tri stotine naoružanih osoba, među kojima i pripadnici Islamskih boraca za slobodu Bangsamora (BIFF), upalo u osnoivnu školu u Pigčavajanu u pokrajini Severni Kotabato, na ostrvu Mindanau. Pigčavajan se nalazi 190 km južno od Maravija, gdje ekstremisti BIFF-a zajedno sa borcima drugih grupa povezanih sa Islamskom državom od 23. maja pružaju otpor filipinskoj vojsci.

Filipinske snage vazdušne i kopnene snage počele su juče u Maraviju novu ofanzivu na ekstremiste sa ciljem da očiste to područje do Ramazanskog bajrama koji se slavi narednog vikenda.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,