Nedjelja, 25. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Institut za istraživanje genocida u Kanadi: Silovanja u BiH su bila sastavni dio ratne strategije

Silovanja u BiH bila su sastavni dio ratne strategije i jedan od načina realizacije agresije i genocida, sredstvo psihološkog pritiska pomoću kojeg su realizirani vojni i politički agresivno genocidni ciljevi, poručili su istraživači okupljeni oko Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom Međunarodnog dana eliminacije seksualnog nasilja u ratu, koji će prvi put biti obilježen 19. juna, traže urgentno rješavanje statusa žrtava seksualnog nasilja u BiH tokom agresije i genocida.

“Humanost je izgubila svoj smisao poslije masovnog zločina silovanja u agresiji na BiH i genocidu nad njenim građanima. Prema procjenama UN u BiH je od 1992. do 1995. godine, silovano između 20.000 i 50.000 žena, djevojaka i djece, kao i nepoznat broj muškaraca. Silovanje i seksualno nasilje korišteno je kao oblik agresije i genocida koje je uništavalo ljudsko dostojanstvo”, navodi se u saopštenju Instituta.

Podsjećaju na deklaraciju UN kojom se želi eliminisati seksualno nasilje u sukobima, a kojom se silovanje u ratu podiže na nivo ratnog zločina, poput genocida i terorizma. Deklaraciju su potpisali predstavnici više od stotinu država, a povod su bili zločini silovanja u vrijeme agresije na BiH i genocida nad njenim građanima. Deklaracija zabranjuje da se u okviru mirovnih sporazuma amnestira seksualno nasilje i omogućuje da se osumnjičeni za takvo nasilje uhapse bilo gdje u svijetu.

“Silovanja u BiH bila su sastavni dio ratne strategije. Znači bila su jedan od načina realizacije agresije i genocida, sredstvo psihološkog pritiska pomoću kojeg su realizirani vojni i politički agresivno genocidni ciljevi – čiste teritorije bez pripadnika drugih etničkih skupina. Silovanja su bila planska, sistematska, organizirana, politički motivirana”, tvrde istraživači navodeći da bez kazne zločincu silovanja nema ljudske, civilizacijske, humane ravnoteže, nema izvršenja pravednosti, potkopava se temelj i urušava zgrada istine, mira, tolerancije.

Tvrde da nositelji seksualnog nasilja nisu bili poticani tjelesnom požudom nego, nadasve, spoznajom da ponižavaju ljude i žene, da im slabe duh otpora, da ih bacaju na koljena.

“Činjenica silovanja koja u temelju vrijeđa ljudsko dostojanstvo najbolje razotkriva anatomiju morala protagonista agresije i genocida koji su takve udružene zločinačke pothvate ugradili u svoju udruženu osvajačku, agresivnu, genocidnu strategiju, strategiju koja je zločinom tjerala ljude i žene da napustite svoju državu, strategije koja je nasilno oduzimala ljudsko dostojanstvo. To nije bio incident, slučajnost, nego, naprotiv, nešto što se obavilo sustavno, planski, s predumišljajem”, navode istraživači pomenutog instituta.

Upozoravajući javnost na nedovoljnu podršku koja se pruža žrtvama ovog nasilja u BiH iz Instituta za istraživanje genocida Kanada pozvali su sve prijatelje istine i pravde u svijetu da “dignu svoj glas protiv izvršilaca strašnog zločina silovanja i daju svoj glas pravednoj borbi žrtava zločina silovanja” jer, kako su naveli, kontinuirano ponižavanja žrtava silovanja je “ravno zločinu, prizivanju novih, udar na istinu i pravdu, udar na mir, ljudsko dostojanstvo.”

“Tražimo od nadležnih vlasti da odmah preduzmu mjere za zaštitu i podršku žrtava i preživjelih seksualnog nasilja u agresiji i genocidu u BiH kroz poboljšanje njihovog zdravstvenog, ekonomskog i psihosocijalnog statusa. Podsjećamo da je BiH, prema međunarodnom pravu, obavezna pružiti reparacije žrtvama ratnog seksualnog nasilja. Tražimo neodložnu akciju da se počinioci seksualnog nasilja izvedu pred lice pravde, jer je to osnovni preduslov za sprečavanje kršenja ljudskih prava“, istakli su iz Instituta.

Poručili su da je prioritetan zadatak svih da preživjelima žrtvama silovanja pruže podršku oličenu u kreiranju društvene situacije u kojoj će te žrtve zauzeti dostojanstven i aktivan položaj u porodici, društvu i državi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,