Nedjelja, 16. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hoće li zbog Makedonije pasti grčka vlada?

Preuzmite sliku

Grčki parlament počeo je raspravu o zahtjevu za nepovjerenje vladi premijera Aleksisa Ciprasa.

Zahtjev je podnio lider glavne opozicione partije Nova demokratija, Kirijakos Micotakis, zbog dogovora sa Makedonijom o novom imenu te bivše jugoslovenske republike.

Rasprava će se okončati do 14:00 sati u subotu, odlučilo je Predsjedništvo parlamenta, prenosi ANA.

Micotakis je, podnosjeći zahtjev, optužio vladu da i ekonomijom i nacionalnim pitanjima rukovodi “na opasan način i bez parlamentarnog legitimiteta”, a sporazum sa Skopljem je nazvao štetnim po nacionalne interese i “konačnim udarcem za Grke koji su pretrpjeli godine stroge štednje”.

“Cipras se sprema da potpiše sporazum i obaveže zemlju okvirom koji će nas staviti pred svršen čin. Kombinacija ekonomskih i nacionalnih pitanja nije slučajna, već je svjestan izbor kako bi se skrenula pažnja sa ekonomskih pitanja”, rekao je opozicioni lider.

Inače, zahtjev za glasanje o nepoverenju prihvata se samo ukoliko ga podrži apsolutna većina od oko 300 poslanika izabranih u parlament, napominje grčka agencija.

Ciprasova vladajuća ljevičarsko-desničarska koalicija ima 154 mjesta u 300-članom parlamentu, pa nema mnogo izgleda da vlada padne, ocjenjuje Rojters. Međutim, ukazuje britanska agencija, ukoliko parlament ipak izglasa nepovjerenje vladi, Cipras bi morao da mandat preda predsjedniku zemlje. (Tanjug)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,