Subota, 2. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Haniyeh: Hamas i Izrael blizu su sporazuma o primirju

Preuzmite sliku

Čelnik Hamasa izjavio je Reutersu u utorak da je ta palestinska grupa blizu sporazuma o primirju s Izraelom, čak i dok se smrtonosni napad na Gazu nastavlja i rakete ispaljuju na Izrael.

Zvaničnici Hamasa “blizu su postizanja sporazuma o primirju” s Izraelom i grupa je dostavila svoj odgovor katarskim posrednicima, navodi Ismail Haniyeh u izjavi koju je Reutersu poslao njegov pomoćnik.

U saopćenju nije bilo više detalja, ali je zvaničnik Hamasa rekao za TV mrežu Al Jazeera da su pregovori bili usredotočeni na to koliko će primirje trajati, aranžmane za isporuku pomoći u Gazu i razmjenu izraelskih talaca koje Hamas drži za palestinske zatvorenike u Izraelu.

Obje strane bi oslobodile žene i djecu, a detalje će objaviti Katar, koji posreduje u pregovorima, saopćio je zvaničnik Issat el Reshiq.

Hamas je uzeo oko 240 talaca tokom svog upada u Izrael 7. oktobra u kome je ubijeno 1.200 osoba.

Mirjana Špoljarić, predsjednica Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK), sastala se u ponedjeljak u Kataru s Hanijehom kako bi “unaprijedili humanitarna pitanja” u vezi sa sukobom, navodi se u saopćenju MKCK sa sjedištem u Ženevi. Također se odvojeno sastala s predstavnicima vlasti Katara.

MKCK je saopćio da nije dio pregovora usmjerenih na oslobađanje talaca, ali je kao neutralni posrednik spreman “omogućiti svako buduće oslobađanje o kome se strane usaglase”.

Priče o skorom dogovoru o razmjeni talaca traju danima. Reuters je prošle sedmice javio da katarski posrednici traže dogovor da Hamas i Izrael razmijene 50 talaca u zamjenu za trodnevni prekid vatre koji bi povećao isporuku hitne pomoći civilima u Gazi, pozivajući se na zvaničnika informiranog o razgovorima.

Izraelski ambasador u Sjedinjenim Državama Michael Herzog kazao je u nedjelju u emisiji TV mreže ABC “Ove sedmice” kako se nada dogovoru “u narednim danima”, dok je katarski premijer Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani izjavio da su preostale nedoumice “veoma male”.

Predsjednik Joe Biden i drugi američki zvaničnici saopćili su u ponedjeljak da je dogovor blizu, iako se i ranije činilo da su strane nadomak sporazuma.

– Osejtljivi pregovori poput ovog mogu se raspasti u poslednjem trenutku – izjavio je zamjenik savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jon Finer za program TV mreže NBC “Meet the Press” u nedjelju.

– Ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori – kazao je.

Hamasov napad 7. oktobra, najteži u 75-godišnjoj istoriji Izraela, potaknuo je Izrael da izvrši invaziju na palestinsku teritoriju kako bi iskorijenio Hamas.

Otada je vlada u Gazi pod vodstvom Hamasa saopćila je da je najmanje 13.300 Palestinaca ubijeno, među kojima najmanje 5.600 djece i 3.550 žena, u nemilosrdnom izraelskom bombardiranju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje